Hyppää sisältöön

Neljä etiopialaista avustustyöntekijää tapettu Tigrayssa – hallinto lupasi päästää avustusjärjestöt alueelle, jossa ruoka uhkaa loppua miljoonilta

YK on penännyt jo viikkoja avustusjärjestöjen pääsyä Etiopian konfliktialueelle.

Tigrayn taisteluita paenneita kapinallisia Sudanin pakolaisleirillä. Kuva: Ashraf Shazly / AFP

Neljä etiopialaista avustustyöntekijää on tapettu Tigrayssa lähellä Eritrean rajaa alueella sodan aikana, kertovat diplomaattilähde ja humanitaarisen alan lähde uutistoimisto Reutersille. Alueella on käyty sisällissotaa viimeisen kuukauden ajan.

Avustustyöntekijöiden tappojen taustat ovat epäselviä, mutta teot ovat Reutersin mukaan tapahtuneet yhdellä neljästä Tigrayn pakolaisleireistä. Tigrayn alueella on noin satatuhatta eritrealaista pakolaista, jotka asuvat kansainvälisestä avusta riippuvaisissa leireissä.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Reutersin mukaan avustustyöntekijät olivat kahden avustusjärjestön työntekijöitä. Järjestöt ovat kieltäytyneet kommentoimasta aihetta, sillä tapettujen omaisia ei ole vielä tavoitettu. Yhteydet Tigrayn alueelle ovat olleet poikki sodan alusta alkaen.

Myöskään sodan osapuolet, Etiopian hallinto ja Tigrayn vapautusrintama, eivät ole toistaiseksi kommentoineet tietoa.

Reutersin lähteiden mukaan vaikuttaa siltä, että alueella on kuollut myös viides avustustyöntekijä. Tietoa ei kuitenkaan ole vahvistettu.

Etiopia päästää järjestöt alueelle

Aiemmin tänään uutistoimisto AFP kertoi, että Etiopia on myöntänyt YK:n avustusjärjestöille vapaan pääsyn Tigrayn alueelle. YK on työskennellyt viikkokausia luvan eteen.

Sopimuksessa sanotaan, että YK:lle humanitaariselle henkilöstölle sallitaan esteetön, jatkuva ja turvallinen pääsy hallituksen hallinnoimille alueille Tigrayssa sekä sitä reunustavilla Amharan ja Afarin alueilla.

Amharan osavaltion joukkoihin kuuluva sotilas kuvattuna Tigrayssa 21. marraskuuta. Kuva: Eduardo Soteras / AFP

Ainakin satoja ihmisiä on kuollut lähes kuukauden kestäneissä taisteluissa Etiopian hallinnon joukkojen ja Tigrayn vapautusrintama TPLF:n välillä. TPLF oli Etiopian valtapuolue ennen nykyisen hallinnon muodostumista liki 30 vuotta.

Kymmeniä tuhansia etiopialaisia on paennut Tigraysta naapurimaa Sudaniin.

Sisällissodalla on mittavat humanitaariset seuraukset. Tiedossa ei esimerkiksi ole, miten hallinnon joukkojen hyökkäys Mekeleen vaikutti kaupunkiin jääneisiin siviileihin.

Ruoka ja lääkkeet ovat loppumassa miljoonilta ihmisiltä, arvioi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

YK:n mukaan myös polttoaineesta on pulaa ja käteinen raha uhkaa loppua.

Lue myös:

Pelastakaa lapset: Etiopiasta Sudaniin yksin paenneet lapset ovat vaarassa joutua hyväksikäytön uhreiksi

Uutistoimistot: Tigrayn joukkojen johtaja sanoo taisteluiden jatkuvan Mekelen lähellä – väittää rintaman ottaneen eritrealaistaistelijoita vangikseen

Etiopian Humerasta löytynyt kymmenittäin hautoja taisteluiden jälkeen – kapinalliset väittävät vallanneensa alueita takaisin itselleen

Etiopian poliisi jahtaa Tigrayn kapinallisten johtajia