1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. biokaasu

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat vieroksuvat biokaasun verottamista

Biokaasua pyritään edistämään lisäämällä se jakeluvelvoitteen piiriin. Se edellyttää myös verottamista, mikä puolestaan herättää vastustusta.

biokaasu
Kuvassa on Eduskuntatalo Helsingissä toukokuussa 2020.
Biokaasun jakeluvelvoite ja verotus tulevat päätöksentekoon ensi vuonna. Silja Viitala / Yle

Vaasan vaalipiirin kansanedustajat ovat yhtä mieltä siitä, että biokaasun tuotantoa pitää Suomessa edistää.

Biokaasun liittäminen jakeluvelvoitteen piiriin on tulossa ajankohtaiseksi viimeistään keväällä. Jakeluvelvoite on tuki biokaasulle, joten se samalla tarkoittaisi, että biokaasun verotuki pitää poistaa.

Kukaan kansanedustajista ei suoraan kuitenkaan kannata biokaasun verottamista. Seitsemän kansanedustajaa vastasi kysymykseen biokaasun verotuksesta "ei" ja kolme vastasi "ei osaa sanoa".

Yle Pohjanmaan ja Yle Kokkolan kyselyyn vastasi kymmenen kuudestatoista kansanedustajasta.

Biokaasu nähdään tärkeänä

Ilmajokelainen kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) ihmettelee, että biokaasun kilpailukykyä halutaan heikentää.

– Biokaasu on hyvä tapa lähetä ratkaisemaan autoilun saastuttavuutta. Itse en näe siinä mitään järkeä, että asiaa, jota pitää edistää, lähdetään verottamaan. Perustelen sillä, että liikenteestä kerätään kahdeksan miljardia euroa veroja ja niistä palautuu liikenteeseen vain kaksi miljardia. Biokaasun pitää olla edullisempaa kuin bensa tai diesel, sanoo Mäenpää.

Luotolainen Peter Östman (kd.) ymmärtää, että jakeluvelvoite ja vero kuuluvat yhteen, mutta ei silti kannata verottamista.

– Jos halutaan oikeasti muutoksia, niin biokaasu on yhtenä vahvana vaihtoehtona, että saadaan päästöt vähenemään. Nyt odotamme, kun se tulee käsittelyyn eduskuntaan, että millaisen kannan otamme.

– Sitä (biokaasua) pitää edistää siten, että verotuksellisesti kohdellaan niin, että se on kilpailukykyinen. Valtio voisi myös tukea enemmän vanhojen autojen muuntamista biokaasukäyttöiseksi. Tällä tavalla tuettaisiin kotimaista energiantuotantoa ja myös energiaomavaraisuutta, pohtii Östman.

Peter Östman och Anders Adlercreutz i riksdagens plenisal.
Kansanedustaja Peter Östman (kd.) eduskunnassa. Hanne Salonen / Riksdagen

Uhkia biokaasun käytölle

Itsekin biokaasuautoilla ajava närpiöläinen Anders Norrback (rkp.) pitää biokaasua erittäin tärkeänä tulevaisuuden polttoaineena, miksei myös lämmön ja sähkön lähteenä.

– Koko energiaverotus pitää olla sellainen, että se ohjaa pois fossiilisista polttoaineista. Täytyy tehdä sellaisia muutoksia ja sellainen systeemi, että biokaasun käyttöä kannustetaan. Verotus täytyy olla houkuttava.

– Harmillista autojen suhteen ovat EU:n määräämät päästörajat, mikä on johtanut siihen, että kaasuautojen kehitys on pysähtynyt. Se johtuu siitä, että sekoitetaan maakaasu ja biokaasu. Suomen pitäisi pyrkiä saamaan muutoksia tähän. Se on uhka koko kaasun käytölle liikenteessä, toteaa Norrback.

Verovapaus pieneen tuotantoon

Vaasalainen Kim Berg (sd.) ei suoraan sano tukevansa biokaasun verottamista, mutta ymmärtää veron tarkoituksen.

– Jakeluvelvoitetta käyttöön otettaessa tulisi siis tarkastella myös verovapaudesta luopumista. Näin varmistettaisiin samalla sääntelyn ennakoitavuus biokaasuinvestointien kannalta, mikä nopeuttaisi investointeja. Vähäisessä tuotannossa verovapaus voisi säilyä, kirjoittaa Berg.

Kyselyyn vastanneista kansanedustajista Juha Mäenpää (ps.), Pasi Kivisaari (kesk.), Mikko Savola (kesk.), Peter Östman (kd.), Janne Sankelo (kok.), Joakim Strand (rkp.) ja Mikko Ollikainen (rkp.) sanovat "ei" biokaasun verotukselle.

Anders Norrback (rkp.), Antti Kurvinen (kesk.) ja Kim Berg (sd.) vastasivat "ei osaa sanoa".

Anna-Maja Henriksson (rkp.), Mika Lintilä (kesk.), Jukka Mäkynen (ps.), Matias Mäkynen (sd.), Mauri Peltokangas (ps.) ja Paula Risikko (kok.) eivät vastanneet kyselyyn.

Lue seuraavaksi: Biokaasuala odottaa ratkaisuja kannattavuusongelmiin – Jepuan Biokaasun toimitusjohtaja: "Jos arvostaa helppoa elämää, biokaasulaitos ei ole oikea harrastus"

Lue seuraavaksi