Hyppää sisältöön
Tiekyltti Hyrynsalmella. Desinfiointiainepullo kaupan sisäänkäynnillä. Helena Heikkinen desinfioi kaupan kassahihnaa. Arvo Oikarinen maski kasvoillaan. Teemu Heikkinen nojaa kädellään auton peräluukkua vasten. Potkuriale Hyrynsalmella. Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen maski kasvoillaan. Hyrynsalmen kunnanvirasto. Paula Okkonen. Ukkohallan mökkejä mäen päällä. Korona-ohjeistuksia seinällä. Hiihtäjät katselevat maisemia Ukkohallassa.

Täällä ei ole koronaa

Lähdimme katsomaan, miltä näyttää kunnassa, jossa on säästytty koronatartunnoilta.

Reilun 2 000 asukkaan Hyrynsalmi Kainuussa on harvinaisuus. Tämä on yksi harvoista suomalaiskunnista, joissa ei ole koko vuonna todettu yhtään koronatartuntaa.

Maaseutumainen Hyrynsalmi sijaitsee kymmenien kilometrien päässä lähikunnista. Hyrynsalmi ei silti ole irrallaan muusta maasta, eikä piilossa pandemialta.

Maskit, käsidesit ja turvavälit ovat täälläkin jo arkipäivää. Keskustan pienessä ruokakaupassa turvavälit ovat pidentyneet ja ruuhkat vähentyneet.

"Täällä eletään tavallista arkipäivää. On totuttu siihen, että koronaa on edelleen ja se voi tulla myös Hyrynsalmelle. "

Helena Heikkinen, myymäläpäällikkö, K-market Kemppainen

Hyrynsalmen, ja koko Kainuun vähäiset tartuntamäärät johtuvat siitä, että maakunnassa asutaan etäällä toisistaan ja väestö on keskimääräistä vanhempaa, arvioi Kainuun pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Hyrynsalmen arki ei juuri poikkea muista suomalaisista kunnista, mutta pelkoa ja paniikkia ei kylänraitilla aisti.

"Meillä on täällä hyvä olla. On niin hiljaista, puhdas ilma ja vähän väkeä, ettei ole korona tänne pesinyt. "

Arvo Oikarinen, Hyrynsalmi

"Pitää olla tyytyväinen. Osa ottaa ohjeistukset enemmän tosissaan kuin toiset, mutta niinhän se on niissäkin kunnissa, joissa koronaa on."

Teemu Heikkinen, Hyrynsalmi

Paikalliset yrityksetkään eivät ole juuri kärsineet koronakriisistä. Tämä johtuu siitä, että yritykset edustavat sellaisia aloja, joihin korona ei ole vielä vaikuttanut.

Kunnanvirasto on nykyään lähes autiona, kun kaikki työntekijät pysyttelevät etätöissä. Tartunnat ja karanteenit voisivat vammauttaa pienen kunnan palvelut hyvin nopeasti.

Hyrynsalmen varautuminen ei ole juurikaan poikennut muista Kainuun kunnista. Kunnanjohtaja ei turhia ylpeile kunnan koronattomuudella.

"Jos jostain voi olla ylpeä, niin hyvästä tuurista."

Heimo Keränen, kunnanjohtaja

Tuurin loppumista varten on kunnassa olemassa tarkat, jatkuvasti päivittyvät suunnitelmat. Mitään ei jätetä sattuman varaan.

"On vain ajan kysymys että korona tulee tännekin. Täällä ollaan hyvin varuillaan, mutta pitäisi olla vielä enemmän. "

Paula Okkonen, Hyrynsalmi

Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsee matkailukeskus Ukkohalla, kunnan vetonaula.

Vaikka Ukkohallan mökeissä asusti kesällä satoja ihmisiä ympäri Suomen, ei kukaan tuonut koronaa Hyrynsalmelle.

Ukkohallan talvisesongin alkaessa koronaohjeistuksista pidetään kiinni kynsin hampain, että tilanne pysyisi rauhallisena.

"Vuokraamoon tulee pleksit, vuokravälineitä desinfioidaan tarkasti, työntekijät käyttävät kasvomaskia ja viranomaisohjeistuksia seurataan tarkkaan. "

Teemu Muhonen, yrittäjä, Hiihtokeskus Ukkohalla

Asukkaat eivät siis pidä Hyrynsalmea lintukotona. Vaikka tähän asti on mennyt hyvin, ihmiset pysyvät varpaillaan.

"Ollaan varsin tyytyväisiä, että ollaan tässä tilanteessa, mutta katsotaan, miten pystytään tämä tilanne pitämään."

Heimo Keränen, kunnanjohtaja

Tekijät

Teksti Milka Krogerus
Kuva ja videotElisa Kinnunen