Hyppää sisältöön

Uskonnolliset yhteisöt päättävät itse koronarajoituksistaan – aluehallintoviraston ylijohtaja: "Emme voi velvoittaa, mitä niissä tapahtuu"

Monet seurakunnat ovat peruneet tilaisuuksia vapaaehtoisesti ja rajoittaneet jumalanpalveluksiensa osallistujamääriä.

Koronavirus on rajoittanut myös seurakuntien ja muiden uskonnollisten yhteisöjen tapahtumia, vaikka viranomaiset eivät niiden toimintaa sääntele. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Aluehallintovirastot eri puolella Suomea ovat asettaneet viime päivinä uusia rajoituksia yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin.

Itä-Suomessa aluehallintovirasto on kieltänyt yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Joensuussa, Kontiolahdessa ja Lieksassa viikon ajan itsenäisyyspäivään saakka. Muualla Itä-Suomessa raja on 50 henkilössä ja määräys on voimassa tammikuun alkuun saakka.

Avin määräysten lisäksi Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ohjeistaa, että raja pidetään toistaiseksi 20 henkilössä, koska sairaanhoitopiiri on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Toisin kuin voisi olettaa, avin tartuntatautilain perusteella määräämä kielto ei koske uskonnollisia yhteisöjä. Viranomaisten päätös ei velvoita niitä rajoittamaan normaalia toimintaansa, jota koskee toinen laki.

– Kokoontumislain perusteella uskonnolliset yhdyskunnat ovat lähtökohtaisesti kokoontumisrajoitusten ulkopuolella. Me emme voi virallisin toimin velvoittaa, mitä niissä tapahtuu, perustelee Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti.

Tästä huolimatta uskonnolliset yhteisöt noudattavat Lahden mukaan hyvin yleisiä rajoituksia ja suosituksia.

– Ne ovat olleet erittäin vastuullisia ja omaehtoisesti soveltaneet samoja rajoituksia toiminnoissaan, vaikka eivät olisikaan niihin velvoitettuja. Esimerkiksi Kuopion hiippakunnassa noudatetaan tarkalleen näitä ohjeita ja suosituksia, Lahti kertoo.

Käytännössä seurakuntien jumalanpalveluksien ja muiden kirkollisten toimitusten yleisömääriä on rajoitettu, ja joihinkin tapahtumiin voi osallistua pelkästään netin välityksellä. Kaikki muut ihmisiä yhteen kokoavat tapahtumat on toistaiseksi peruttu.

Myös kauppakeskuksissa parveilu lain ulkopuolella

Korona-aika on näyttänyt, että viranomaisten valta on rajattua muuallakin kuin uskonyhteisöissä. Avin ylijohtajan mukaan tartuntatautilakia ei voi soveltaa uskonnollisten kokoontumisten ohella kaikissa muissakaan paikoissa, joissa ihmiset parveilevat.

– Tämä on ollut monille hankala ymmärtää, että miksi esimerkiksi kauppakeskuksissa on nähty väkijoukkoja, mutta joitakin muita sitten rajoitetaan. Kokoontumisten rajoittaminen perustuu lain säännökseen, jossa sanamuoto on "yleisötilaisuus ja yleinen kokous", Lahti selvittää.

Tavanomaisia yhteisöjen uskonnollisia tilaisuuksia ei tällaisiksi lasketa.

Mutta miksi lakiin on aikanaan jätetty poikkeus uskonnollisten yhteisöjen kohdalle?

– Ilmeisesti se palautuu uskonnonvapauden harjoittamiseen. Sitä on haluttu perusoikeutena turvata. Toinen kysymys on, että kyllä esimerkiksi mielenosoituskin on perusoikeus ja sitä kuitenkin tällä rajoitetaan.

Joka tapauksessa koronavirus on osoittanut, että se leviää myös uskonnollisissa tilaisuuksissa (siirryt toiseen palveluun).

Virus ei erottele, miksi kokoonnutaan

Aluehallintovirasto perustelee esimerkiksi Joensuun seudun kokoontumiskieltoa sillä, että joukkoaltistusten ja taudin leviämisen riski on erityisen suuri kaikissa tilanteissa, joissa suuri joukko ihmisiä kokoontuu. Näin myös uskonnollisissa yhteisöissä, joita kiellot eivät velvoita.

– Se on tietenkin riski, koska ei virus katso minkä tyyppinen kokoontuminen on, ylijohtaja Soile Lahti toteaa.

Hän painottaa, että aluehallintoviraston toimivalta ulottuu vain osaan ihmisten kokoontumisista – sen ulkopuolelle jää paljon tapahtumia, joiden järjestelyihin viranomaiset eivät pysty vaikuttamaan.

Siksi Lahti toivoo, että ihmiset ymmärtävät koronatilanteen vakavuuden ja toimivat ohjeiden mukaan hilliten viruksen leviämistä.

– Minkään tyyppisiä kokoontumisia ei pitäisi nyt järjestää, elleivät ne ole aivan välttämättömiä. Ja jos järjestetään, niin huomioidaan turvaohjeet. Viranomaiset eivät ratkaise sitä, miten hyvin Suomi tässä pärjää, sen ratkaisee jokainen omassa toiminnassaan.

Samaan aikaan myös lainsäädännön kattavuutta pohditaan: tartuntalain muuttaminen on vireillä. Lakimuutoksen tarkempi sisältö ei ole vielä tiedossa.

Lue myös: