1. yle.fi
  2. Uutiset

Levin kisaviikonlopun juhlinnasta 15 tartuntaa pitkin Suomea – infektiolääkäri varoitti etukäteen, ravintola sanoo toimineensa ohjeiden mukaisesti

Lapin tunturikeskuksista on lähtenyt valtakunnallisia koronatartuntaketjuja aiemminkin, epidemian alussa ja syksyn ruskalomien aikaan.

koronavirus
Anonyymejä ihmisiä ravintola Ihkussa Levillä talvella 2020.
Lapin sairaanhoitopiiri varoitti Levin ravintoloita yöelämään liittyvästä koronariskistä jo ennen maailmancup-kisaviikonloppua. Yhteydenotto ei kuitenkaan johtanut toimenpiteisiin ravintoloissa, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas.Yle (kuvaa muokattu)

Lapin sairaanhoitopiiri varoitteli Levin alueen ravintoloitsijoita koronariskeistä jo ennen alppihiihdon maailmancupin kisaviikonloppua. Kisaviikonlopun juhlinnan seurauksena on todettu jo 15 uutta koronatartuntaa pitkin Suomea.

Sairaanhoitopiirin suositus oli, että maailmancupin viikonloppuna 19.-21.11. iltaelämään erikoistuneet anniskeluravintolat olisivat suljettuina ruokaravintoloita lukuun ottamatta.

– Yhteydenotto ei johtanut muutoksiin musiikki- ja iltaravintoloissa. Useat ravitsemusliikkeet Lapissa toimivat vastuullisesti, mutta eivät kaikki, toteaa infektioylilääkäri Markku Broas.

Koronaepidemian alussa keväällä Levin hiihtokeskuksesta lähti kaksi tartuntaketjua, joiden seurauksena muun muassa useat HUS:n lääkärit joutuivat karanteeniin altistuttuaan koronavirukselle.

Syksyllä puolestaan Ylläksen ruskalomalaisten mukana korona levisi kymmeninä tartuntoina ympäri Suomea.

Lue lisää: Olitko Levillä näissä kolmessa baarissa kisaviikonloppuna? Olet voinut altistua koronavirukselle

Ravintola Bar Ihku: Toimittu ohjeiden mukaan

Broaksen mukaan sairaanhoitopiirissä oltiin jo etukäteen huolestuneita Levin iltaelämään liittyvästä tartuntariskistä.

– Koronatilanne on usealta osalta Suomessa huonontunut. Uudet laajat tartunnat, kuten Levillä iltamusiikkiravintolaan liittyvät, ovat huolestuttavia, toteaa Broas.

Levin tuoreimmat tartunnat on jäljitetty kolmeen ravintolaan: Bar Ihkuun, Narraniin ja Pub Hölmölään.

Lapin aluehallintoviraston ylitarkastaja Tarja Strömdahl kertoo, että virasto on tarkentanut ohjeitaan ravintoloille sen jälkeen, kun kuvat ravintoloiden iltaelämästä levisivät julkisuudessa.

– Olen ottanut sinne yhteyttä ja kehottanut tarkentamaan omavalvontasuunnitelmaa sekä kiinnittämään huomiota baaritiskin edustan sekä anniskelupaikkaan jonottavien etäisyyksiin, Strömdahl sanoo.

Anonyymejä ihmisiä ravintola Ihkussa Levillä talvella 2020.
Bar Ihkun mukaan väkeä otettiin sisään kisaviikonloppuna vain sen verran kuin määräykset sallivat, eli istumapaikkojen mukainen määrä. Muutenkin määräyksiä on noudatettu, kerrotaan Ihkusta.Yle (kuvaa muokattu)

Ravintola Bar Ihkun omistavan Tunturiviihde Oy:n markkinointipäällikkö Maria Olin-Bolinin mukaan turvallisuusohjeita on noudatettu suositusten mukaan ja asiakkaita on ohjattu pitämään turvavälejä.

– Ihan kaikkien asiakkaiden mieleen tämä ohjaaminen ei ole ollut. Joissakin tapauksissa henkilökunta on jopa poistanut asiakkaan, joka on pyrkinyt liittymään vieraaseen seurueeseen kielloista huolimatta, toteaa Maria Olin-Bolin.

Nyt henkilökuntaa on ohjeistettu, että asiakkaita ohjataan suullisesti vielä aktiivisemmin.

Määräysten laiminlyönnistä kovat seuraukset

Lapin sairaanhoitopiiri on koronatilanteessa perusvaiheessa, jolloin valtioneuvoston asetuksen perusteella ravintola voi tarjoilla alkoholia kello 24 asti ja sen on suljettava ovensa viimeistään kello 01.

Lapin avin ylitarkastaja Tarja Strömdahl painottaa, että aluksi ohjeista ja käytännöistä keskustellaan ravintoloiden kanssa, mutta jos välittömästi ei tapahdu muutoksia, joudutaan ottamaan toisenlaiset keinot käyttöön.

– Mikäli havaitaan välitön uhka terveydelle, niin anniskelupaikka voidaan sulkea määräajaksi. Tähän ei olla vielä toistaiseksi menty.

Lapin avi myöntää, että lähiaikoina tarkoitus on kiertää Levin alueen anniskeluravintoloita.

Yle yritti saada myös ravintola Narranin kommenttia, mutta vastauksia ei saatu ennen jutun julkaisua.

Matkailujärjestöt: aukioloaikoihin tiukennuksia

Levin tapahtumat saivat Lapin matkailujärjestöt vaatimaan tiukennuksia anniskeluaikoihin. Järjestöt kehottavat ravintoloita lopettamaan anniskelun klo 22, kuten niillä alueilla, joissa ollaan koronaviruksen kanssa vaikeammassa tilanteessa.

Myös infektioylilääkäri Markku Broaksen mielestä määräyksiä tulisi kiristää.

– Vaikka Lappi on tällä hetkellä perusvaiheessa, niin voitaisiin noudattaa anniskelu- ja aukioloajoissa samoja käytänteitä kuin kiihtymis- ja leviämisalueen sairaanhoitopiireissä, Broas toivoo.

Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infossa
THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen perää suomalaisilta malttia. – Ei voi ajatella, että jossain päin Suomea olisi nollariski, Salminen sanoo.Pekka Tynell / Yle

Ravintola- ja hotelliyrittäjä Päivikki Palosaari on toista mieltä. Hänen mukaansa muilla turvallisuustoimilla pystytään edelleen suojautumaan koronatartunnoilta anniskeluravintoloissa, eikä anniskeluaikoja tulisi rajoittaa aikaisemmaksi.

– Rajoittaminen kello 22 tuntuu liian tiukalta. Enemmän täytyy miettiä, kuinka asiakaspalvelua hoidetaan, että on maskit kasvoilla ja turvavälit hoidettu hyvin, sanoo Palosaari.

Palosaaren yritysryppääseen kuuluu myös Pub Hölmölä, joka on yksi Levin tartuntaryppääseen liitetyistä ravintoloista.

THL: Nollariskin alueita ei ole

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa THL:ssä ollaan huolissaan alkoholinhuuruisesta juhlinnasta ravintoloissa. Terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan ilmiö on havaittavissa koko Suomessa, ei pelkästään Lapissa.

– Ne ovat ikävä kyllä olosuhteiltaan sellaisia, että siellä helposti hengitystieinfektiot, kuten korona leviää. Kyllä niitä olosuhteita kannattaisi nyt vältellä.

Aluehallintoviranomaiset ovat esimerkiksi joutuneet sulkemaan aukioloaikamääräyksiä rikkovan pubin määräajaksi. Pääkaupunkiseudulla ravintoloita on nimetty yökahviloiksi (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun), jotka avaavat ovet tunnin kiinniolon jälkeen ilman alkoholitarjoilua.

Salmisen mukaan Suomessa on tilanne hyvä verrattuna moneen muuhun maahan, mutta suunta maassamme ollut viime aikoina kasvava. Siksi pitäisi jaksaa noudattaa suosituksia, jotta koronavirus voidaan selättää.

– Virusta löytyy oikeastaan nyt joka puolelta Suomea. Ei voi mitenkään ajatella, että jossakin päin Suomea olisi nollariski, vaan se pitää ottaa huomioon, Salminen muistuttaa.

Nykyinen valtioneuvoston ravintoloita koskeva asetus on voimassa 15.12. asti, jonka jälkeen sitä jatketaan, se perutaan tai luodaan uusi käytäntö aukioloajoille.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 asti.

Lue seuraavaksi