Hämeen poliisi varoittaa: Liikkeellä rakkaushuijareita, identiteettivarkaita ja valepoliiseja

Hämeen poliisi on tutkinut tänä vuonna useita valepoliisihuijauksia sekä laajoja rikossarjoja petos- ja identiteettivarkauksista. Rakkaushuijauksiltakaan ei ole vältytty ja viimeisimmässä iäkkäältä naiselta huijattiin huomattava summa rahaa.

Korona-aika on tuonut myös rikollisille uusia ansaintakeinoja, joihin poliisi yrittää puuttua. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Hämeen poliisilla on ollut tutkinnassa niin sanottu rakkaushuijaus, jossa syys-marraskuun 2020 aikana 1930-luvulla syntyneeltä naiselta saatiin erinäisiin syihin vedoten haltuun yli 150 000 euroa.

Rikoksesta epäilty 1950-luvulla syntynyt mies on ollut tapauksen vuoksi vangittuna Päijät-Hämeen käräjäoikeuden päätöksellä.

Suhde henkilöiden välille oli syntynyt suomalaisen aikakausilehden seuranhakuilmoitusten perusteella. Jo heti suhteen alkuvaiheessa mies oli saanut naisen nostamaan itselleen käteistä rahaa ja tekemään huomattavia tilisiirtoja miehen tilille.

Pankissa heräsi epäily huijauksesta

Nainen kuitenkin havahtui tapahtumiin pankin yhteydenoton seurauksena.

Poliisi on yhteistyössä pankkien ja keskusrikospoliisissa toimivan rahanpesun selvittelykeskuksen kanssa saanut varoja haltuun noin 76 000 euron arvosta.

– Suomalaiset pankit ovat kehittäneet muun muassa rahanpesulainsäädännön tulemisen myötä omia menetelmiään vastaavien tapausten tunnistamiseksi. Myös tässä tapauksessa pankilla on ollut keskeinen rooli rikoksen havaitsemisessa, teon keskeytymisessä ja vahinkojen minimoimisessa, kertoo rikoskomisario Hannu Liimatainen Hämeen poliisin talous- ja petosrikostutkinnasta.

Hämeen poliisilla useita tapauksia tutkinnassa

Hämeen poliisilla on kesän ja syksyn 2020 aikana ollut tutkinnassa useita niin sanottuja valepoliisi huijauksia, joissa vanhuksilta on saatu tai yritetty saada eripuolilla Päijät-Hämettä huijattua maksuvälineitä, pankkitunnuksia ja sitä kautta huomattaviakin rahavaroja.

Yleensä yhteydenotot tapahtuvat puhelimitse ja niiden aikana vanhukselle uskotellaan, että hänen tilillä ovat varat ovat jollain tavalla vaarassa.

Poliisi ei koskaan kysy pankkitietoja

– Haluamme edelleen muistuttaa, että poliisi ei koskaan kysele pankkitileihin liittyviä pankkitunnuksia, pankkikortteja tai pankkikorttien tunnuslukuja asiakkailtaan puhelimitse, Liimatainen toteaa.

Poliisi ei koskaan myöskään pyydä toimittamaan maksuvälineitä, pankkitunnuksia ja laitteita, kuten matkapuhelimia, tablettitietokoneita tai tietokoneita, epämääräisiin paikkoihin.

Mikäli pankkitileihin liittyen on epäiltävissä väärinkäytöksiä, poliisi on aina toimenpiteiden suorittamista varten yhteydessä suoraan pankkiin, ei asiakkaaseen.

Vääriä henkilötietoja ja olematonta tavaraa kaupan

Hämeen poliisilla on lisäksi ollut tutkinnassa vuoden 2020 aikana useita laajoja rikossarjoja, johon on kuulunut satoja tutkintailmoituksia pääsääntöisesti petoksista ja identiteettivarkauksista.

Tapauksissa on ollut pidätettynä useita henkilöitä ja yhteen noin 70 tutkintailmoituksen kokonaisuuteen on kesällä ollut myös vangittuna yksi henkilö.

Petoksia on tehty muun muassa tilaamalla tuotteita nettikaupoista esiintyen väärillä henkilötiedoilla, hakemalla väärillä henkilötiedoilla kulutusluottoja ja myymällä internetin kauppapaikoilla tuotteita, joita tekijällä ei ole ollut hallussa. Lisäksi tekijät ovat saaneet väärillä asiakirjoilla autoliikkeistä henkilöautoja käyttöönsä.

Henkilötiedot ovat arvotavaraa

– Väärillä henkilötiedoilla tässä yhteydessä tarkoitetaan henkilötietoja, jotka eivät ole keksittyjä eli ovat aitoja, mutta ovat päätyneet tavalla tai toisella rikollisten käyttöön. Tietoja väärinkäyttämällä voidaan aiheuttaa huomattavaakin vahinkoa, mutta sitäkin enemmän harmia niiden oikeille omistajille. Henkilötiedot ovat tänä päivänä arvotavaraa ja niistä kannattaa pitää erityisen hyvää huolta, muistuttaa Liimatainen.

Korona kiihdyttänyt verkkorikollisuutta

Kaupankäynti ja asiointi ovat siirtyneet koronan vauhdittamana enenevässä määrin internetiin, jolloin eri osapuolten tunnistautuminen ja tätä kautta henkilötietojen merkitys kaupankäynnissä korostuu. Valitettavasti nettikaupoilla on edelleen paljon parannettavaa asiakkaiden luotettavassa tunnistamisessa.

– Onneksi lainsäätäjämme ovat heränneet näihin puutteisiin mm. Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron kautta, jossa kymmenientuhansien suomalaisten henkilötietoja on päätynyt rikollisille, Liimatainen jatkaa.