1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Perussuomalaiset nousi suosituimmaksi puolueeksi, joukko valtiojohtajia hyötyy Bidenin valinnasta, talousmetsä hakataan entistä nuorempana

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Perussuomalaisten vaaliteltta Tampereen Keskustorilla
Uusimmassa kannatusmittauksessa Perussuomalaiset nousi suosituimmaksi puolueeksi.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset nousi SDP:n ohi suosituimmaksi puolueeksi

Perussuomalaiset on noussut SDP:n ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa. Muutos palauttaa puolueiden keskinäisen järjestyksen koronakriisiä edeltäneeseen tilanteeseen. Perussuomalaiset onnistui kasvattamaan kannatustaan marraskuun aikana puolueista eniten.

Talousmetsä hakataan entistä nuorempana – myös ulkomainen omistus lisääntyy: "Kainuulaismetsällä voidaan kuitata päästöjä jossain muualla”

monitoimikone
Hakkuita tehdään entistä nuoremmissa metsissä.Timo Nykyri / Yle

Kun metsä siirtyy perinteisestä perheomistuksesta yksityisille ja rahastoihin, metsän käyttö muuttuu. Tämän pelätään johtavan metsien hakkaamiseen kasvuvaiheessa, ja myymiseen ulkomaille. Metsänkäytön muutokseen vaikuttaa osaltaan nykyinen metsälaki, joka sallii minkä tahansa kokoisen tai ikäisen puun kaatamisen.

Macron hyötyy Bidenin valinnasta, Putin ei, Merkel kyllä, Bolsonaro ei

Joe Biden, Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Hassan Rouhani, Vladimir Putin, Jair Bolsonaro, Recep Tayyip Erdogan ja Mohammed bin Salman
Joe Biden haluaa ulkopolitiikassa koota demokraattisten maiden liittoumaa, se tietää vaikeuksia itsevaltaisesti johdetuille valtioille, kuten Venäjälle, Turkille ja Saudi-Arabialle.EPA / AOP, kuvakooste: Harri Vähäkangas / Yle

Yle kävi lävitse joukon valtiojohtajia ja arvioi maailmanpolitiikan professorin Heikki Patomäen kanssa, kuka todennäköisesti hyötyy Joe Bidenin noususta Yhdysvaltain presidentiksi – ja kuka häviää. Monet Yhdysvaltain perinteiset liittolaismaat henkäisevät helpotuksesta, kun arvaamaton Donald Trump korvataan perinteisen diplomatian harjoittajalla. Trumpin tukijoita sen sijaan löytyi monista itsevaltaisten tai populististen johtajien maista. Toisaalta esimerkiksi Pohjois-Korean ja Kiinan kohdalla on vielä liian varhaista sanoa, miten Bidenin valinta vaikuttaa maiden suhteisiin.

Sää jatkuu pilvisenä

Torstai aamun sääkuva.
Torstaiaamuna lämpötila on nollan vaiheilla tai pakkasella.Yle

Sää on yhä pilvinen ja vähäsateinen koko maassa. Lumikuuroja tulee Länsi-Lapissa ja länsirannikolla. Lämpötila liikkuu nollan molemmin puolin.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi