1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Pohjois-Savon alueellinen koronatyöryhmä suosittaa maskia yläkouluihin – Kuopio ei vielä hanki niitä oppilaille, Siilinjärvi tilasi jo

Kuntien linja yläkoulujen maskihankintoihin vaihtelee.

kasvomaskit
Yläkoulun oppilas maski kasvoillaan.
Siilinjärvi on tilannut maskeja yläkoululaisilleen. Antti Karhunen / Yle

Pohjois-Savon alueellinen koronatyöryhmä suosittaa maskin käyttöä myös yläkouluissa.

Kunnat kuitenkin suhtautuvat suositukseen eri tavoin. Kuopiossa kaupunki ei ole antanut varsinaista maskisuositusta yläkouluille.

Oman toimen ohella opetusjohtajana työskentelevän Juha Parkkisenniemen mukaan Kuopion koulutoimi ohjaa ja kannustaa yläkoululaisia käyttämään maskia. Kaupunki ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa hanki maskeja oppilaille.

Kuopion toimintamallin perusteena on se, että koronatilanne on alueella perustasolla. Maskisuositus on Kuopiossa voimassa toisen asteen oppilaitoksissa.

– Yläkoulujen maskisuositus on THL:n ohjeissa koronan leviämisvaiheen toimi. Siirrymme maskisuositukseen Kuopiossa tarpeen mukaan myöhemmin, linjaa Parkkisenniemi.

Siilinjärvellä tarjolle ehkä useita maskeja päivässä

Siilinjärvellä kunta on tilannut maskeja yläkoululaisille, ja ne saadaan käyttöön ensi viikolla. Noin 530 oppilaan Ahmon koulua johtava rehtori Heikki Pulkkinen odottaa vielä lisäohjeita maskien jakeluun.

Pulkkinen arvioi, että Siilinjärvellä yläkoululaisille kunta varaa kolmesta neljään maskia päivässä.

– Todennäköisesti suositellaan oppilaiden käyttävän maskia ihan joka paikassa koko koulupäivän ajan.

Kaikki oppilaat eivät luultavasti maskia kuitenkaan säännöllisesti käytä.

– Maskisuositus on ihan hyvä, mutta vähän se turhauttaa pitää koko ajan maskia päällä, sanoo Ahmon koulun kahdeksasluokkalainen Nina Ruuska.

Myös kahdeksannella luokalla oleva Milla Mikkonen arvioi, että osa yläkoululaisista ei käytä maskia ulkonäköasioiden takia.

Ruuska ja Mikkonen aikovat itse käyttää maskia.

– Totta kai pidän maskia koulussa. Oma ja muiden turvallisuus on tärkeä asia, sanoo Nina Ruuska.

Lue seuraavaksi