Hyppää sisältöön

Koronarajoituksia kiristettiin useilla alueilla, maailmalta kuului hyviä rokoteuutisia – katso tästä, mitä sinun pitäisi tietää uusimmista rajoituksista ja rokotteista

Alkuviikosta useampi alue on siirtynyt epidemian kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen.

Koronasuosituksia ja -rajoituksia on kiristetty alkuviikosta useilla alueilla. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Koronasuosituksia ja -rajoituksia on kiristetty alkuviikosta useilla alueilla huonontuneen epidemiatilanteen vuoksi. Useampi sairaanhoitopiiri on tiedottanut kiristävänsä toimia epidemian hallitsemiseksi.

Yle kokosi tähän juttuun uudet keskeisimmät tiedot koronarokotteista ja viikon käänteet Suomen koronatilanteesta.

Useampi alue siirtynyt kiihtymis- tai leviämisvaiheeseen

Maanantaina Kanta-Häme ja Kymenlaakso kertoivat, että epidemia on niiden alueilla jo leviämisvaiheessa. Myös Varsinais-Suomi keikkuu jo leviämisvaiheen kynnyksellä.

Useampi alue on siirtynyt alkuviikosta kiihtymisvaiheeseeen. Keski-Suomessa kiihtymisvaihe julistettiin maanantaina. Etelä-Karjala ja Etelä-Savo siirtyivät tiistaina perustasolta kiihtymisvaiheeseen.

Kokoontumisia rajoitetaan eri puolilla Suomea

Yleisötilaisuuksia koskevat rajoitukset ja suositukset ovat kiristyneet useilla alueilla alkuviikosta. Uusien rajoitusten taustalla on alueiden huononeva epidemiatilanne. Päätös yleisötilaisuuksien rajaamisesta on aluehallintovirastojen harteilla.

Yli 50 henkilön yleisötilaisuuksien ja kokoontumisten järjestämistä ei suositella enää edes niillä alueilla, joissa epidemia on perustasolla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (siirryt toiseen palveluun) (THL) kertoi suosituksesta keskiviikkona 2. joulukuuta.

  • Perustasolla on enää neljä sairaanhoitopiiriä: Itä-Savo, Lappi, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala (poislukien Joensuu, joka on edennyt kiihtymisvaiheeseen).

Etelä-Karjalassa kielletään torstaista 3. joulukuuta alkaen kaikki yli 20:n henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa. Aluehallintoviraston (siirryt toiseen palveluun) asettama rajoitus on voimassa 21. joulukuuta asti.

Satakunnassa kokoontumiset rajattiin myös korkeintaan 20 henkilöön. Sama koskee Keski-Pohjanmaan (poislukien Reisjärvi), Vaasan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen (siirryt toiseen palveluun) sairaanhoitopiireihin kuuluvia kuntia.

Varsinais-Suomessa (siirryt toiseen palveluun) kaikki yli 10 henkilön sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Ulkona puolestaan raja menee 20:ssä henkilössä.

Ihmisten kokoontumisia on rajoitettu tällä viikolla ympäri Suomen. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Rajoitukset ovat iskeneet urheiluun ja kulttuuriin

Uusilla yleisörajoituksilla on ollut välittömiä vaikutuksia esimerkiksi kulttuurialaan ja ammattiurheiluun.

Teatterit ympäri maata ovat joutuneet sulkemaan oviaan. Esimerkiksi Turun kaupunginteatteri ja Åbo Svenska Teater ovat kiinni viikkoja. Tampereella museokeskus Vapriikki sulkeutuu kolmeksi viikoksi.

THL:n suositus olla järjestämättä yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia edes niillä alueilla, joilla epidemia on perustasolla, on iskenyt myös ammattiurheiluun. SM-liiga ilmoitti keskiviikkona, että pelit jäävät tauolle jouluun asti.

Itsenäisyyspäivälle suunnitellut mielenosoitukset jäävät koronatilanteen vuoksi järjestämättä.

Britannia antoi käyttöluvan rokotteelle, Suomessa mietitään rokotusjärjestystä

Koronarokoterintamalla on myös tapahtunut uusia käänteitä tällä viikolla. Maanantaina Yle uutisoi, että myös Suomi valmistautuu siihen, että koronarokotukset saattaisivat alkaa Euroopassa jo joulukuussa.

Keskiviikkona Iso-Britannian lääke- ja tuotevalvontavirasto MHRA tiedotti, että se on myöntänyt käyttöluvan Pfizer- ja BioNTech-lääkeyhtiöiden rokotteelle. Britannian terveysministerin Matt Hancockin mukaan rokotustoiminta käynnistyy maassa ensi viikolla. Britannia tulee olemaan ensimmäinen rokotukset aloittanut länsimaa.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi keskiviikkona maan viranomaiset aloittamaan joukkorokotukset koronaa vastaan ensi viikolla.

Uutistoimisto Tassin mukaan Putin on sanonut, että Venäjä on pian tehnyt jo kaksi miljoonaa annosta omaa Sputnik -koronarokotettaan.

Suomessa on tällä viikolla taas puhuttu siitä, missä järjestyksessä kansalaiset rokotetaan virusta vastaan. Hallitus kokoontui käsittelemään aihetta keskiviikkona alkuillasta. Hallitus käsittelee tänään rokottamisen pääpiirteitä, mutta varsinaiset päätökset rokottamisesta se tekee myöhemmin.

Lue myös:

.
.