Hyppää sisältöön

Syöpäseulonnoissa puretaan nyt jonoja – perustarkastuksia ei ole syytä unohtaa korona-aikana

Varsinkin keväällä osa asiakkaista perui seulonta-aikoja koronaviruksen vuoksi.

Syöpäseulonnoissa ja muissa terveystarkastuksissa olisi tärkeää käydä myös korona-aikana. Arkistokuva. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Syöpäseulonnat ovat paikoin ruuhkautuneet koronavirusepidemian vuoksi.

Esimerkiksi Synlabista kerrotaan, että asiakkaat ovat peruneet aikojaan normaalia enemmän. Sen vuoksi tarkastuksissa ollaan jonkin verran jäljessä. Synlab vastaa kunnallisista joukkotarkastuksista muun muassa Turun alueella.

– Keväällä asiakkaat peruivat heille tarjottuja seulonta-aikoja. Kesästä asti olemme kuroneet seulontavelkaa kiinni, ja jono on koko ajan lyhentynyt. Tämänhetkinen arvio on, että pääsemme helmi-maaliskuun vaihteessa normaaliin seulontatahtiin, sanoo Synlabin palvelut-yksikön johtaja Ville Remes.

Osallistuminen laski hieman keväällä myös Terveystalon rintasyöpäseulonnoissa, kertoo seulontojen palvelukoordinaattori Petra Haavisto. Kokonaisuudessaan mammografioissa on kuitenkin käyty kiitettävään tahtiin. Terveystalo tuottaa valtaosan kunnallisista seulontamammografioista.

– Onneksi naiset lähtivät kesän aikana taas varaamaan aikoja. Nyt osallistumisprosentti on lähellä normaalia, sanoo Haavisto.

Myös osa kunnista keskeytti seulonnat (siirryt toiseen palveluun)keväällä epidemian vuoksi.

Seulonnat vähentävät syöpäkuolleisuutta

Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan 30–60-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Osassa kuntia kutsutaan seulontaan myös 25- tai 65-vuotiaat naiset. Vuosittain tarkastetaan noin 180 000 naista.

Rintasyövän osalta tarkastetaan vuosittain yli 300 000 naista, kun 50–69-vuotiaat naiset kutsutaan mammografiatutkimukseen joka toinen vuosi.

Normaalisti kohdunkaulan syövän seulontoihin osallistuu noin 70 prosenttia kutsutuista, rintasyöpäseulontaan yli 80 prosenttia.

Seulontoihin olisi tärkeää osallistua, vaikka koronavirusepidemia onkin olemassa.

– Meillä on erittäin paljon muita sairauksia kuin korona, ja niistä itse asiassa osa on huomattavasti vaarallisempia. Olisi erittäin tärkeää, että ihmiset osallistuisivat seulontoihin, pitäisivät huolta terveydestään ja hakisivat aktiivisesti selvyyttä mahdollisiin oireisiinsa, sanoo Ville Remes.

Kunnallisia joukkotarkastuksia tekevä Synlab purkaa keväällä kertyneitä seulontajonoja vielä jonkin aikaa. Normaalirytmissä ollaan arvion mukaan helmikuun lopussa. Kuva: Paula Collin / Yle

Seulontojen avulla syöpä pystytään usein huomaamaan varhaisessa vaiheessa, kun se ei vielä välttämättä edes oireile. Näin hoidot päästään aloittamaan riittävän aikaisin.

Tilastojen valossa sekä kohdunkaulan syövän että rintasyövän aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet sen jälkeen, kun seulontoja on alettu tehdä.

– Mammografiatutkimuksilla me oikeasti pystymme vähentämään rintasyövän aiheuttamaa kuolleisuutta, Petra Haavisto muistuttaa.

Lisäys klo 12.09: Myös osa kunnista peruutti keväällä seulontakutsuja.

Lue myös:

Syöpäseulontojen laajennus saataneen sittenkin, vaikka rahoitus onkin vielä osin auki

Sosiaalinen asema heijastuu selvästi syöpäseulontoihin osallistumiseen – kutsukäytännöt voivat myös painaa paljon