1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronaepidemian leviämistä suitsitaan nyt Etelä-Pohjanmaalla: Nyrkki kiristää kokoontumiset 10 henkilöön – katso alueelliset suositukset täältä

Erikseen määriteltyjen suositusten lisäksi Nyrkki kehottaa välttämään matkustamista ja väkijoukkoja. Suositukset ovat voimassa 21. joulukuuta asti.

koronavirus
Kauneimmat joululaulut 23.12.2016 Seinäjoen Lakeuden ristissä
Kaikki joulunalusajan tilaisuudet pitäisi järjestää alle 10 hengen tilaisuuksina ja niissäkin on muistettava maskit ja turvaväli. (Kuvituskuva)Hanne Leiwo/Yle

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki kokousti 2. joulukuuta ajankohtaisesta koronaepidemiatilanteesta ja sen johdosta maakunnan alueelle annettavista suosituksista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on rajannut maakunnassa järjestettävien sisä- ja ulkotilaisuuksien osallistujamäärän enintään 20. Sitä suurempien tilaisuuksien järjestäminen on kielletty 21. joulukuuta asti.

Nyrkki asetti AVIn rajoituksen lisäksi suosituksia, jotka ovat voimassa 21. joulukuuta asti.

Ohessa listattujen suositusten lisäksi Nyrkki suosittelee matkustamaan vain, kun se on välttämätöntä. Lisäksi isoja väkijoukkoja ja esimerkiksi oleskelua kauppakeskuksissa kehotetaan välttämään.

Alueellisen yhteistyöryhmän suositukset ovat seuraavat (3.12.-21.12.2020):

– Julkisissa sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa ja kaikissa yleisötilaisuuksissa suositellaan noudatettavan korkeintaan 10 hengen rajaa. Suositukset eivät koske kuntien toimielinten kokouksia.

– Yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu. Erityistä huomiota on kiinnitettävä tilan kokoon, jotta turvavälit voidaan pitää. Perhe- ja ystäväpiirissä pitää miettiä, onko tapaaminen tarpeellinen. Jos tapaamisia järjestetään, on ratkaistava, miten se tehdään turvallisesti.

– Yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia ei suositella järjestettäväksi ja pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu.

– Uimahallit, kylpylät ja yleiset saunat suositellaan suljettaviksi. Samoin huvi- ja sisäleikkipuistot.

– Nuorisotilat voidaan pitää auki erityisjärjestelyin.

– Kirjastoja suositellaan järjestämään vain lainaustoimintaa

– Työväen- ja kansalaisopistojen ja taiteen perusopetuksen kausi suositellaan päätettäväksi tai siirrettäväksi etäopetukseksi.

– Muu ryhmissä tapahtuva aikuisten harrastustoiminta suositellaan tauotettavaksi tai siirrettäväksi etätoiminnaksi.

Urheilun osalta suositukset ovat seuraavat (3.12.-21.12.2020):

– Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien suositusta tauottamisesta jatketaan. Yli 20-vuotiaiden harrastustoiminnassa suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa tapahtuva joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, otteluja kilpailutoiminta. Suositus ei koske sellaista aikuisten harrastustoimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät koko harjoituksen ajan. Mahdollisuuksien mukaan harrastukset kannattaa siirtää ulos. Rajoitukset eivät koske yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja 1-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.

– Lasten ja nuorten harrastustoiminta voidaan toteuttaa turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt huomioiden. Ottelut ja turnaustoiminta suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä.

– Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille.

Katso täältä Ylen uutisia koronavirustilanteesta maakunnittain koottuna.

Lue seuraavaksi