Hyppää sisältöön

Äärioikeiston itsenäisyyspäivän mielenosoitus Tampereella on peruttu

Mielenosoituksen järjestäjät siirsivät aiemmin tapahtuman Helsingistä Tampereelle.

612-marssi Helsingissä itsenäisyyspäivänän 2019. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Itsenäisyyspäivänä ei näillä näkymin nähdä isoja mielenosoituksia. Aiemmin tapahtumansa peruuttivat 612-soihtukulkue ja Helsinki ilman natseja -mielenosoitus. Keskiviikkona myös äärioikeiston Suomi herää -mielenosoitus peruttiin.

Suomi herää -mielenosoituksen järjestäjät siirsivät aiemmin tapahtuman Helsingistä Tampereelle. Aluehallintovirasto päätti kuitenkin tiistaina kieltää yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta sanoi keskiviikkona STT:lle, että Suomi herää -tapahtuman ennakkotietojen perusteella sitä voidaan pitää etnonationalistisena ja äärioikeistolaisena.

– Voisi sanoa, että tapahtuman taustalla on aineksia perussuomalaisten radikaalimmasta siivestä ja etnonationalisteista.

Etnonationalismi korostaa syntyperää kansakunnan perustana. Kyse on Kotosen mukaan biologisesta nationalismista tai rasismista.

Suomi herää -mielenosoituksen puhujiksi oli ilmoitettu Tuukka Kuru, Tiina Wiik ja Terhi Kiemunki. Kuru ja Kiemunki vaikuttavat muun muassa Suomen Sisussa ja Kansallinen liittouma -nimisessä ryhmässä.

Lue lisää:

.
.