Hyppää sisältöön

Yhdysvalloissa Georgiassa jo toinen vaaliviranomainen syyttää Trumpia uhkailun lietsonnasta

Brad Raffenspergerin mukaan Trumpin käyttämä vihamielinen retoriikka asettaa vaalityöntekijät vaaraan.

Georgian vaaleista vastaava Brad Raffensperger kehottaa Trumpia pehmentämään puheitaan. Kuva: Nathan Posner / AOP

Yhdysvalloissa Georgian osavaltion ylin vaaliviranomainen syytti keskiviikkona väistyvän presidentin Donald Trumpin vaalivilppiväitteiden lietsovan vaalivirkailijoihin kohdistuvaa uhkailua.

Brad Raffensperger on tällä viikolla jo toinen georgialaisrepublikaani, joka on kehottanut Trumpia pehmentämään puheitaan.

Raffensperger valitteli sitä, ettei Trump ole lopettanut käyttämästä vihamielistä retoriikkaa pyynnöistä huolimatta. Raffenspergerin mukaan Trumpin käyttämä kieli asettaa vaaraan vaalityöntekijät, jotka ovat vain tehneet työtään.

Tiistaina Trumpia vastaan puhui äänestysjärjestelmän käyttöön otosta vastaava Gabriel Sterling, joka kritisoi silminnähden vihaisena sitä, ettei Trump ole tuominnut vaalivirkailijoihin kohdistuvia uhkauksia. Hän vaati, että Trump lakkaisi yllyttämästä ihmisiä mahdollisesti väkivaltaisiinkin tekoihin.

– Herra presidentti, te ette ole tuominnut näitä tekoja ja tätä kielenkäyttöä. Senaattorit, tekään ette ole tuominneet kielenkäyttöä ja tekoja. Tämän täytyy loppua, Sterling sanoi.

– Lopettakaa ihmisten yllyttäminen mahdollisiin väkivallantekoihin! Joku voi vielä loukkaantua, joku voi tulla ammutuksi, joku voi vielä kuolla, Sterling vetosi.

Trump on toistuvasti levittänyt perättömiä väitteitä vaalivilpistä Georgiassa.

Presidentinvaalien vaa'ankieliosavaltio Georgia on jatkossakin maan tulevaisuuden kannalta merkittävässä asemassa, sillä osavaltion senaattoripaikat ratkeavat tammikuulle suunnitellun senaattorivaalin toisen kierroksen myötä. Tammikuinen senaattorivalinta määrittää maan senaatin valtajakauman.