1. yle.fi
  2. Uutiset

Iranin parlamentti ja presidentti erimielisiä laista, jolla lisättäisiin uraanin rikastamista

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden on viitannut Yhdysvaltain voivan palata Iranin ydinsopimukseen, jos Iran ryhtyy noudattamaan tiukasti vuonna 2015 tehtyä sopimusta.

Iran
Iranilaiset opiskelijat polttavat Yhdysvaltain ja Israelin lippuja
Iranilaiset opiskelijat polttivat lauantaina Yhdysvaltain ja Israelin lippuja vastalauseena iranilaisen ydintutkijan murhalle.Abedin Taherkenareh / EPA

Iranin parlamentti on hyväksynyt lain, jonka myötä maa lisää uraanin rikastamista ja estää YK:n tarkastajia saapumasta maahan, ellei Irania vastaan asetetuista pakotteista luovuta kahden kuukauden kuluessa.

Lain myötä Iran jatkaisi uraanin rikastamista yli vuoden 2015 ydinsopimuksessa asetetusta 3,67 prosentin puhtaustasosta 20 prosenttiin.

Parlamentti äänesti lain puolesta vajaa viikko sen jälkeen, kun iranilainen ydintutkija Mohsen Fakhrizadeh salamurhattiin lähellä Teherania. Iran on epäillyt murhasta Israelia. Israel ei ole kommentoinut julkisesti syytöksiä.

Iranin presidentti Hassan Rouhani vastustaa parlamentin hyväksymän lain toimeenpanoa. Presidentti kuvailee sen olevan ”haitallinen diplomatialle”, kirjoittaa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvallat vetäytyi presidentti Donald Trump johdolla yksipuolisesti Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018, ja asetti Irania vastaan ankaria pakotteita.

Vastavalittu presidentti Joe Biden on sanonut, että hän olisi valmis palauttamaan Yhdysvallat takaisin ydinsopimuksen piiriin, jos Iran puolestaan ryhtyisi noudattamaan tiukasti vuonna 2015 tehtyä sopimusta.

Lue myös:

Iranissa surmattu ydintutkija haudataan tänään – Iranilaismedia väittää, että Israelin osallisuudesta surmaan on löytynyt todisteita

Kirjeenvaihtajan analyysi: Joe Bidenin ulkopoliittisten tavoitteiden suurin haaste löytyy kotikentiltä

Kuka oli Iranissa murhattu ydinvoimatutkija ja miksi hänen kuolemansa on merkittävä? – Tämän tiedämme asiasta nyt

Iranin presidentti syyttää Israelia ydinvoimatutkijan murhasta ja USA:n "palkkasoturina" toimimisesta

Iranin ydinohjelman oletettu johtaja murhattu – Ulkoministeri syyttää Israelia

Lue seuraavaksi