1. yle.fi
  2. Uutiset

Afganistanin rauhankehitys otti tärkeän askeleen – Hallituksen ja Talibanin ensimmäinen sopimus 19 vuoteen

Yhdysvallat valmistelee kiireistä vetäytymistä Afganistanista.

Afganistan
Afganistanin turvallisuusjoukkojen partio
Afganistanin turvallisuusjoukkojen partio Heratin lähellä 1.12.Jalil Rezayee / EPA

Afganistanin hallitus ja sen kanssa neuvotteluja käyvä Taliban-terroristijärjestö ovat solmineet ensimmäisen sopimuksensa. Neuvottelijoiden mielestä kyseessä on läpimurto Afganistanin rauhantilan edistämisessä.

Neuvotteluja on käyty kolmen kuukauden ajan Qatarin pääkaupungissa Dohassa huolimatta siitä, että osapuolten väliset yhteenotot Afganistanissa ovat jatkuneet.

Nyt allekirjoitettu sopimus on eräänlainen rauhansopimuksen johdanto. Osapuolet ilmoittavat olevansa halukkaita yhteisiin neuvotteluihin ja sopivat neuvottelujen säännöistä ja menettelytavoista. Kyseessä on osapuolten välinen ensimmäinen neuvottelusopimus lähes kahteen vuosikymmeneen.

Tämän vaiheen jälkeen päästään neuvottelemaan itse asiakysymyksistä, joita toki on paljon.

Tärkeintä on sopia Afganistaniin tulitauko. Lisäksi neuvottelupöydällä ovat esimerkiksi maan perustuslain uudistaminen sekä sopiminen naisten ja vähemmistöryhmien oikeuksista.

Neuvottelijoiden on myös löydettävä yhteisymmärrys tuhansille aseensa luovuttaville taliban-taistelijoille annettavista turvatakuista. Lisäksi on keksittävä keinot, kuinka monet Afganistanin osia hallitsevat sotajoukot saadaan yhteiseen pöytään.

Länsi kannustaa ja tukee

Neuvotteluja tukee erityisesti Yhdysvallat, mutta muutkin länsimaat seuraavat tarkasti niiden kulkua.

Yhdysvallat valmistelee samaan aikaan joukkojensa vetämistä maasta. Yhdysvalloilla on nyt Afganistanissa noin 4 500 sotilasta.

Presidentti Donald Trump lupasi ennen marraskuun vaaleja, että puolet niistä vedetään kotimaahan pikaisella aikataululla.

Nyt Pentagon on saanut valmiiksi suunnitelman, jonka mukaan Afganistaniin jäisi 2 500 yhdysvaltalaista sotilasta. Loput vedettäisiin pois tammikuun 15. päivään mennessä.

Jäljelle jäävät joukot tukeutuisivat kahteen päätukikohtaan Afganistanissa.

Suomen isännöimä Afganistan-avustuskokous vaatii tulitaukoa – Tukisumma uhkaa pienentyä koronakriisin takia

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi