1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kokoukset

Kouvolan Sanomat: Kirkkovaltuusto aikoo kokoustaa kasvotusten koronatilanteesta huolimatta – valtuustossa on yli 50 jäsentä

Seurakuntayhtymän mukaan kokousta ei voida pitää etänä.

Valtuuston kokous on koronatilanteen takia siirretty Kouvolan Keskuskirkkoon seurakuntakeskuksen Maria-salista. Arkistokuva. Kuva: Yle / Vesa Grekula

Kouvolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto aikoo kokoontua ensi viikolla kasvotusten vallitsevasta koronatilanteesta huolimatta, kertoo Kouvolan Sanomat.

Syynä on kirkkolaki, jossa ei ole säädetty sähköisistä kokouksista.

– Seurakuntien päättävien elinten kokoontumisia ei voida pitää kirkkolain takia tällä hetkellä muuten kuin livenä, seurakuntayhtymän hallintojohtaja Matti Ilmivalta sanoo lehdelle.

Keväällä valmiuslaki ja poikkeusolot mahdollistivat seurakuntien ja seurakuntayhtymien toimielinten sähköiset kokoukset.

Kirkkovaltuuston on määrä kokoontua ensi viikon torstaina. Valtuustossa on yli 50 jäsentä. Lisäksi kokouksiin osallistuu joitakin viranhaltijoita.

Kymenlaakson koronatilanne siirtyi maanantaina leviämisvaiheeseen.

Kymenlaaksossa on tällä hetkellä voimassa rajoitus, jonka mukaan yli kymmenen hengen tilaisuuksia ei tule järjestää. Tätäkin pienemmät kokoukset suositellaan järjestettäväksi etänä.

Lue lisää: Leviämisvaiheessa olevaan Kymenlaaksoon uusia rajoituksia – johtajaylilääkäri: "Koronan nujertaminen vaatii talvisodan henkeä"

Helsingissä kokoustetaan osittain etänä

Vihreiden kaupunginvaltuutettu, Kouvolan seurakuntaneuvostossa ja kirkkovaltuustossa istuva Jenni Aikio on kokouksesta huolissaan.

– Mielestäni on edesvastuutonta kokoontua yli 50 henkilön joukolla, Aikio kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Jenni Aikion mukaan kyseessä on valtakunnallinen ongelma, ja asiaan on asiaan otettu jo laajasti kantaa.

Aikio kirjoittaa Facebookissa, että lokakuussa Helsingin kirkkovaltuutetut allekirjoittivat kannanoton etäkokouksien mahdollistamiseksi. Marraskuussa kirkolliskokous päätti yksimielisesti kiirehtiä kirkkolain muuttamista. Muutos edellyttää kuitenkin eduskunnan hyväksyntää, eikä se ehdi tapahtua ennen ensi viikon kokousta.

Aikio ehdottaa Kouvolan Sanomissa yhtenä vaihtoehtona kokouksen siirtämistä ensi vuoden puolelle.

– Helsingin päässä on toimittu niin, että livenä kokoontuu vain sen verran ihmisiä, jotta kokous on päätösvaltainen. Muut ovat etänä. Näin porukan määrä saadaan vähennettyä minimiin, Aikio sanoo.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Elina Lehtomäki kertoo lehdelle, että kokouksen siirtämistä mietittiin tiistaina vakavasti, ja asiassa oltiin yhteydessä tuomiokapituliin.

– Kokous on valitettavasti pidettävä ennen vuodenvaihdetta, koska se sisältää lakisääteisiä käsiteltäviä asioita. Meillä on vaihtoehtona pitää se nyt tai aivan loppuvuodesta. Emme tiedä, miten koronarajoitukset purevat, joten siirtäminen ei tunnu järkevältä vaihtoehdolta. Lehtomäki sanoo.

Lehtomäki ei osaa sanoa, onko kokousta mahdollista järjestää niin, että osa valtuuston jäsenistä olisi kokouksessa läsnä ja osa etänä.

– Se pitäisi selvittää tuomiokapitulista.

Seurakuntayhtymä tarjoaa maskit

Kirkkovaltuuston kokous aiotaan järjestää Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salin sijaan Kouvolan Keskuskirkossa.

– Keskuskirkkoon mahtuu normioloissa noin 800 ihmistä. Meitä on siellä ehkä 60. Jokainen saa ison nurkkansa, hallintojohtaja Matti Ilmivalta sanoo lehdelle.

Elina Lehtomäen mukaan kokouksen turvallisuus on pyritty varmistamaan eri keinon.

Seurakuntayhtymä tuo kokoukseen maskeja, ja osallistujat voivat käyttää myös kertakäyttökäsineitä. Kokouksessa ei myöskään käytetä puhujalta toiselle kiertävää mikrofonia, vaan puheenvuorot pidetään puhujanpöntöstä.