Hyppää sisältöön

Lähelle tuotu lähihoitajakoulutus kiinnostaa maaseudulla – pilottikoulutukseen 40 hakijaa

Syrjäseutujen pikkukunnissa on kova pula hoitajista.

Ihmisellä on ihmisen ikävä. Kuvituskuva. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Sysmän, Hartolan, Joutsan ja Pertunmaan alueilla toteutettava, tammikuussa alkava työelämäpainoitteinen lähihoitajakoulutus herätti odotettua enemmän kiinnostusta.

Kolmen koulutuskuntayhtymän, neljän kunnan, paikallisten TE-toimistojen ja yritysten yhteisponnistuksena käynnistettävään lähihoitajakoulutukseen haki 40 ihmistä, mikä on hankkeesta vastaavan projektikoordinaattori Anne Lahikainen-Ahon mukaan huomattava määrä, kun sitä vertaa kuntien asukaslukuihin.

– Sysmästä hakemuksia tuli 10 ja Hartolasta kuusi, Lahikainen-Aho tarkentaa.

Koulutuspilotin ideana on löytää keinoja, joilla syrjäseutujen kuntien yrityksiin saataisiin osaavaa työvoimaa. Koulutusalaksi valikoitui hoitotyö yrityksille tehdyn kyselyn perusteella. Lahikainen-Ahon mukaan ideana on tuoda koulutus lähelle opiskelijoita, jotta kynnys opintojen aloittamiseen madaltuisi.

– Koulutus käynnistyy Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian järjestämänä Joutsassa, mutta matkan varrella kouluttaja ja kunta vaihtuu. Hankkeen puolesta pystymme jeesaamaan opiskelijoita tarjoamalla kuljetuksen toisella paikkakunnalla järjestettävään lähiopetukseen, hän kertoo.

Hakijoista kaikki soveltuvuuskokeen läpäisevät pääsevät aloittamaan opiskelun.

– Esimerkiksi koulutuskeskus Salpaus ei tavallisesti järjestä soveltuvuuskokeita, mutta me halusimme laatua tähän koulutukseen, Lahikainen-Aho sanoo.

Koulutusmallin valmistelua ja yhteistyön koordinointia sekä koulutuksen markkinointia on toteutettu Pienten kuntien elinvoimaa ESR-hankkeen avulla. Hankkeen avulla haetaan ratkaisuja, miten työllistymistä ja työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa myös pienten reunakuntien alueella. Koulutuksesta vastaavat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia sekä Koulutuskeskus Salpaus.

.
.