1. yle.fi
  2. Uutiset

Käräjäoikeus määräsi Nuorisosäätiön yrityssaneerausmenettelyn lakkaamaan — säätiö aikoo valittaa päätöksestä

Aiempaan johtoon kohdistuva rikostutkinta on käräjäoikeuden mukaan este menettelyn jatkumiselle.

Nuorisosäätiö
Nuorisosäätiön logo ovessa Helsingissä.
Nuorisosäätiön logo ikkunassa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt Nuorisosäätiön yrityssaneerausmenettelyn lakkaamaan. Oikeuden mukaan säätiö on maksukyvytön eikä selvittäjien saneerausohjelmaehdotus poista sitä.

Käräjäoikeus arvioi, että saneerausohjelman jatkokäsittely aiheuttaisi säätiölle vielä merkittäviä kustannuksia eikä se jatkossakaan kykenisi maksamaan uusia velkojaan ja mahdollisesti velkaantuisi lisää.

Myös säätiön aiempaan johtoon kohdistuva rikostutkinta on este menettelyn jatkumiselle, käräjäoikeuden tiedotteessa sanotaan.

Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine pitää päätöstä "yllättävänä" ja "vääränä".

— Tulemme valittamaan päätöksestä hovioikeuteen, Laine sanoo Ylelle.

Suomen suurimpia talousrikostutkintoja

Säätiön rahaongelmista ja talousepäselvyyksistä on käynnissä yksi Suomen suurimmista talousrikostutkinnoista. Keskustataustaisen Nuorisosäätiön nykyjohdon mukaan sen entinen johto sai aikaan yli 40 miljoonan tappiot ja lähes tuhosi säätiön.

Maksuvaikeuksiin ajautunut säätiö on joutunut muun muassa myymään kiinteistöomistuksiaan. Nuorisosäätiöllä on noin 4300 asukasta, mikä on lähes tuhat vähemmän kuin vuoden 2017 lopussa.

Taloussotkujen taustalla on säätiön ex-johdon epäilty rikollinen toiminta. Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.

Nuorisosäätiön entistä puheenjohtajaa Perttu Nousiaista ja entistä asiamiestä ja toimitusjohtajaa Aki Haaroa on epäilty muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Rikostutkinta on kesken.

Keskusrikospoliisin mukaan tutkinnassa on rikoksesta epäiltynä enimmillään jopa parikymmentä ihmistä.

Aki Haaro ja Perttu Nousiainen.
Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen kausi Nuorisosäätiön johdossa päättyi keväällä 2018, kun tieto heidän lahjusepäilyistään tuli julkisuuteen.Riikka Kurki / Yle

Ara irtisanoi Nuorisosäätiön tytäryhtiöiden lainat

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on irtisanonut Nuorisosäätiön tytäryhtiöiden aravalainat ja lakkauttanut korkotuen. Marraskuun lopulla annetun tiedotteen mukaan irtisanottavia aravalainoja on noin 20 miljoonaa euroa ja ne erääntyvät maksettavaksi kuuden kuukauden kuluessa Aran päätöksestä.

Korkotuen lakkauttaminen koskee korkotukilainoja, joiden yhteismäärä on noin 132 miljoonaa euroa.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi maaliskuussa, että Aralla on oikeus peruuttaa säätiön yleishyödyllisyysasema. KHO hylkäsi valituksen asiassa, joten voimaan jää hallinto-oikeuden päätös, jonka mukaan säätiön riskinotto sijoitustoiminnassa oli yleishyödyllisyyttä koskevan sääntelyn vastaista.

Nuorisosäätiö on valittanut myös tästä päätöksestä.

Nuorisosäätiö: Valtaosa velkojista kannatti saneerauksen jatkoa

Saneerauksen keskeyttämistä oli vaatinut käräjäoikeuden päätöksen mukaan useat Nuorisosäätiön velkojat. Yksi vaatijista on puolalainen rahasto, jonka kolmea työntekijää epäillään rikoksista Suomessa.

— Merkittävä enemmistö velkojista ei halunnut, että saneeraus keskeytetään. Keskeytystä on hakenut lähinnä rahanpesusta epäilty puolalaistaho, Laine sanoo.

Käräjäoikeuden päätös tarkoittaa sitä, että Nuorisosäätiö menettää yrityssaneerauksessa annetun suojan konkurssilta. Velkojat voivat siis hakea Nuorisosäätiötä konkurssiin. Laineen mielestä tämä olisi kuitenkin velkojilta järjetön.

— Se tarkoittaisi todennäköisesti vain suurempia tappioita velkojille, Laine sanoo.

Valtaosaa Nuorisosäätiön asunnoista on niin sanottuja yleishyödyllisiä ja niitä koskevat ARA:n rajoitukset. Niitä on siis jatkossakin vuokrattava nuorille, vaikka asuntojen omistaja vaihtuisi.

Mikäli Nuorisosäätiö ajautuu konkurssiin, Laine pelkää sen vaikeuttavan paitsi asukkaiden asemaa, myös käynnissä olevaa poliisitutkintaa. Nuorisosäätiö on asianomistajana jopa kymmenissä rikostutkinnoissa.

— Historia osoittaa, että mikäli asianomistajaa ei ole, niin rikostutkinta vaikeutuu ja asioita ei selvitetä täydessä laajuudessaan, Laine sanoo.

Juttua on päivitetty kello 11.29 ja lisätty muun muassa Jari Laineen kommentit.

Lue seuraavaksi