Energiayhtiö Fortum pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä – Ympäristöjärjestöt pettyivät uuteen strategiaan

Euroopassa tuotanto aiotaan saada hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

Energiayhtiö Fortum on julkistanut tavoitteitaan hiilineutraaliudesta. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Energiayhtiö Fortum asettaa päivitetyssä strategiassaan tavoitteeksi, että yhtiö on kaikessa toiminnassaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Euroopassa tuotanto aiotaan saada hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Euroopan tuotannon hiilidioksidipäästöt on määrä vähintään puolittaa vuoteen 2030 mennessä viime vuoden tasosta.

Yhtiö on lisäksi päättänyt aloittaa arvioinnin sähkön ja kaasun vähittäismyynnistä vastaavan liiketoimintayksikön vaihtoehdoista. Toimintojen myynti on yksi mahdollisista vaihtoehdoista.

"Fortum vaarassa jäädä yhdeksi Euroopan viimeisistä fossiiliyhtiöistä"

Fortumin uusi strategia on ympäristöjärjestöjen mielestä riittämätön. Greenpeace, WWF Suomi, Finnwatch ja Hiilivapaa Suomi -kampanja sanovat yhteisessä kannanotossaan, että strategia ei vastaa ilmastokriisiin.

Tavoite saavuttaa hiilineutraalius on liian kaukana, kun Fortum pyrkii siihen vasta vuoteen 2050 mennessä, järjestöt moittivat. Järjestöt vaativat, että valtio puuttuu Fortumin ja muiden valtionyhtiöiden toimintaan omistajanohjauksen kautta ja varmistaa, että ne laativat suunnitelman fossiilisten energianlähteiden alasajosta.

– Tänään julkistettu strategia ei vastaa ilmastokriisiin – strategiasta puuttuu fossiilisista luopuminen riittävässä aikataulussa, ja panostus fossiiliseen kaasuun näyttää jopa kasvavan. Fortum jatkaa fossiiliyhtiönä, moitti Greenpeacen ilmasto- ja energia-asiantuntija Olli Tiainen tiedotteessa.

Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola luonnehti uutta strategiaa pettymykseksi.

– Käytännössä omistaja joutuu tyytymään siihen, ettei Fortum ole mikään edelläkävijä, vaan se on vaarassa jäädä yhdeksi Euroopan viimeisistä fossiiliyhtiöistä, Leipola sanoi.

WWF Suomen oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen sanoi, että strategiassa olisi pitänyt olla aikataulutettu päästövähennyssuunnitelma, johon on kirjattu myös selkeä päättymispäivä fossiiliselle energialle.

– Kevään 2021 yhtiökokouksessa valtio-omistaja ja muut osakkeenomistajat joutuvat harkitsemaan, ansaitseeko johto tästä vastuuvapauden, Ojanen sanoi.

Juttua muokattu 3.12. klo 13:30. Lisätty ympäristöjärjestöjen kommentit.