1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronaväsymys tunnistetaan Etelä-Pohjanmaalla, joten pandemiaa vastaan käydään rajoituksin – lääkärit muistuttavat: saunaillat pois, kasvomaskit käyttöön

Katso videolta, miten Etelä-Pohjanmaan alueellisen Nyrkin jäsenet Jaakko Pihlajamäki ja Tiina Perä perustelevat rajoitusten käyttöönottoa.

koronavirus
Aalto-keskuksessa ovat Alvar Aallon suunnittelema kaupungintalo ja Lakeuden Risti -kirkko.
Etelä-Pohjanmaalle asetettiin koronarajoituksia muiden pohjalaismaakuntien mukana. Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki teki suosituksistaan astetta tiukempia. Kysymme miksi. Toimittaja on Birgitta Vuorela, kuvaus Pasi Takkunen.

Etelä-Pohjanmaan alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki teki keskiviikkona joulunalusajan koronasuosituksistaan astetta tiukemmat, kuin Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto rajoituksistaan tiistaina.

AVIn rajoitus kieltää 21. joulukuuta asti yli 20 hengen kokoontumiset kaikissa pohjalaismaakunnissa. Etelä-Pohjanmaan Nyrkki puolestaan suosittaa, että yli 10 hengen kokoontumisia ei järjestettäisi ulkona eikä sisällä.

Tavoite on rajoituksilla ja suosituksilla estää koronaviruksen leviäminen ja pysäyttää tämänhetkinen tilanne.

– Ainoa tapa rajoittaa koronaviruksen leviämistä on rajoittaa ihmisten kokoontumisia. Joulua tässä koitetaan pelastaa, sanoo Etelä-Pohjanmaan Nyrkin puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki.

Pihlajamäen mukaan taudin jäljitettävyys on ollut maakunnassa vielä suhteellisen hyvällä tolalla, vaikka aivan kaikkia tartuntaketjuja ei olekaan saatu selvitettyä.

– Aina välillä on niitä tartuntoja, joista ketjua ei tunnisteta, ja ne meitä huolettavat.

Pihlajamäen mukaan on mahdollista, että kahden-kolmen viikon rajoitukset kääntävät tartuntatilanteen parempaan. Vastaava käänne nähtiin esimerkiksi Vaasassa syksyllä, kun siellä koronatilanne räjähti yhtäkkiä.

Palveluihin muutoksia

Rajoituksella ja suosituksella on vaikutuksia kaupunkien palveluihin.

Esimerkiksi Seinäjoen kaupunki ilmoitti jo keskiviikkona, että se sitoutuu Nyrkin suosituksiin. Kaupunki sulkee uimahallin 7.-21. joulukuuta väliseksi ajaksi, kirjastojen lukunurkka ja oleskelutilat suljetaan ja kaupungin tiloissa noudatetaan 10 hengen enimmäissuositusta.

Seinäjoen kaupungin ohjeistus löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

– Seinäjoen kaupunki näkee nämä suositukset hyvinä ja tarpeellisina. Nyt kaikkia ylimääräisiä sosiaalisia kontakteja tulee välttää ja näillä rajoituksilla pyritään siihen, sanoo Seinäjoen johtava lääkäri Tiina Perä.

Harrastusryhmiin suosituksilla on ainakin aikuisten toiminnan osalta vaikutusta. Lasten ja nuorten osalta toivotaan, että esimerkiksi turnauksissa vanhemmat eivät olisi paikalla yleisönä.

Koulujen toivotaan kuitenkin pysyvän auki, tilanteet voivat muuttua.

– Jos etäopetuspäätöksiä tulee, niin päätökset ovat luokkakohtaisia, Perä sanoo.

Saunaillat pois ja kasvomaskit käyttöön

Vaikka suosituksia on annettu ja esimerkiksi kasvomaskin käyttösuositus on vahva, Perä muistuttaa, että turvavälit ovat se olennaisin asia. Samaa sanoo Jaakko Pihlajamäki.

– Olemme olleet huolissamme, että kaupassa liikkuessa huomaa maskin käytön vähentyneen. Jos kohtaamisessa molemmilla osapuolilla on maskit päällä, se on jo hyvä turva, Pihlajamäki sanoo.

Nyrkki suosittaa vahvasti kasvomaskin käyttöä. Samoin kehotetaan välttämään väentungoksia esimerkiksi joulukaupoilla käydessä.

– Meillä on tuntuma, että jonkinlaista koronaväsymystä on ollut. Joissain tartutaryppäissä on huomattu, että suojautuminen on unohtunut, Pihlajamäki sanoo.

– Nyt on ollut hengailuja, on pidetty saunailtoja. Se ei ole hyvä asia. On huomattu, että korona ja alkoholi ei sovi yhteen, Tiina Perä sanoo.

Tallenteen lähetyksestä voi katsoa tästä artikkelista ja Yle Areenassa.

Lue seuraavaksi: Koronaepidemian leviämistä suitsitaan nyt Etelä-Pohjanmaalla: Nyrkki kiristää kokoontumiset 10 henkilöön – katso alueelliset suositukset täältä

THL:n Puumalainen arvioi: Terveydenhuolto voitaisiin rokottaa tammikuussa, ikääntyneet sekä riskiryhmät helmikuussa ja loput kevään aikana – katso tallenne

Lue seuraavaksi