1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin hallinto erotti tuhansia siirtolaisten lapsia vanhemmistaan – Ohjelma kumottiin lain vastaisena, mutta 628 lapsen vanhemmat ovat edelleen kateissa

Joe Biden on luvannut presidenttinä avustaa lasten ja vanhempien yhdistämistä.

Donald Trump
Verkkoaidan takana lapsia ja vihreäasuinen vartija, kaikki selin kameraan.
Texasin McAllenissa sijaitseva säilöönottokeskus kesäkuussa 2018.Handout / EPA

Yhdysvalloissa maan oikeusviranomaisten perustama komitea ei ole vieläkään onnistunut löytämään 628 maan rajalla vanhemmistaan erotetun lapsen vanhempia.

Osana presidentti Donald Trumpin nollatoleranssi-politiikkaa laittoman maahantulon suhteen lähes 5 000 lasta erotettiin (siirryt toiseen palveluun) vanhemmistaan Yhdysvaltain etelärajalla vuosien 2017-2018 aikana.

Vanhemmat pyrkivät Yhdysvaltoihin lastensa kanssa ilman lupaa. Vanhemmat pidätettiin ja karkotettiin pois Yhdysvalloista oikeusprosessin jälkeen, kun taas lapset erotettiin vanhemmistaan ja otettiin huostaan Yhdysvalloissa.

Kesäkuussa 2018 San Diegon piirioikeuden tuomari Dana Sabraw tuomitsi toiminnan laittomaksi ja se lopetettiin koko maassa. Sabraw määräsi, että lapset pitää palauttaa vanhemmilleen kuukauden kuluessa.

Trumpin toimet saivat laajamittaista kritiikkiä kansainvälisiltä järjestöiltä, poliitikoilta, lääketieteen asiantuntijoilta ja uskonnollisilta johtajilta.

Myös Trumpin tytär Ivanka Trump vastusti ohjelmaa ja vetosi isäänsä sen lopettamiseksi.

YK sekä sen pakolaisjärjestö UNCHR vaativat lopettamaan lasten erottamisen vanhemmistaan välittömästi. Samoin esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvosteli käytäntöä kovasanaisesti.

Osaa vanhemmista erotetuista lapsista pidettiin häkeissä, joissa heillä ei ollut leluja tai lastenkirjoja. (siirryt toiseen palveluun)

Vanhempia ja lapsia ei löydetä

Vapaaehtoisista koostuva komitea on etsinyt lasten vanhempia eri puolilta Väli-Amerikkaa puhelimitse ja ovelta ovelle kulkemalla.

Koronapandemia on keskeyttänyt etsimisen monessa maassa.

Viranomaiset uskovat, että 333 lapsen vanhemmat oleskelevat Yhdysvalloissa ja 295 Yhdysvaltain ulkopuolella.

Lasten olinpaikkaa ei tiedetä, sillä heidät päästettiin vapaiksi pidätyskeskuksista vuonna 2018.

American Civil Liberties Union -kansalaisjärjestö on haastanut Trumpin hallinnon oikeuteen asiasta. Tämän oikeusjutun asiakirjoista käy ilmi, että Yhdysvaltain oikeusministeriö toimitti etsintäkomitealle lisää lasten vanhempien yhteystietoja vielä viime viikolla.

Yhdysvaltain presidentinvaalit voittanut Joe Biden lupasi vaalikampanjansa aikana, että tulee presidenttinä avustamaan lasten vanhempien löytämisessä.

Lisää aiheesta:

"Isä, isä!", itkee siirtolaislapsi ääninauhalla – Yhdysvaltain rajalla erotetaan perheitä, kun vanhemmat pidätetään ja lapset otetaan huostaan

Yli 2300 lasta on erotettu vanhemmistaan – Nyt republikaanitkin moittivat Trumpin perheet hajottavaa siirtolaispolitiikkaa

Meksiko tuomitsee siirtolaislasten erottamisen vanhemmistaan – "Julmaa ja epäinhimillistä"

Miksi Yhdysvallat erottaa siirtolaislapset vanhemmistaan? Keräsimme viisi kysymystä ja vastausta ihmetystä herättävästä rajapolitiikasta

Lasten ja vanhempien erottaminen kuohuttaa Yhdysvalloissa – Myös Melania Trump liittyi arvostelijoihin

Lähteet: Associated Press

Lue seuraavaksi