Hyppää sisältöön

Perussuomalaiset penäsi kyselytunnilla hallitukselta kansanäänestystä EU-elvytyspaketista, kokoomus perussuomalaisille: "Eduskunta ei voi olla lapanen, vätys"

Eduskunnan kyselytunnilla oppositio vaati hallitukselta myös vastauksia siihen, miten koronakriisistä noustaan.

 Perussuomalaisten Jussi Halla-aho, Ville Tavio, Jani Mäkelä ja Rami Lehto (oik.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho, Ville Tavio, Jani Mäkelä ja Rami Lehto (oik.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina.

Eduskunnan kyselytunnilla käytiin torstaina keskustelua EU:n elvytyspaketista ja hallituksen talouspolitiikasta.

Perussuomalaiset aloittivat kysymällä EU:n elvytyspaketista, jonka puolue haluaisi hylätä. Perussuomalaisten Rami Lehto kysyi, aiotaanko paketista järjestää neuvoa-antava kansanäänestys. Asiasta on tehty kansalaisaloite, josta keskustellaan kyselytunnin jälkeen.

EU-maat pääsivät heinäkuussa sopuun jättimäisestä elvytyspaketista, jossa Suomi on nettomaksaja. Eurooppa ottaa yhdessä 750 miljardin lainan markkinoilta, jakaa sen avustuksina ja lainoina jäsenmaille ja vastaa yhdessä, että velka maksetaan takaisin.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) vastasi uskovansa, että kansaa huolettavat nyt enemmän koronatilanne ja sen vaikutukset myös taloudelle.

– Olen vakuuttunut siitä, että suomalaiset näkevät tarpeen yhteiselle elvyttämiselle.

  • Yle näytti suorana eduskunnan kyselytunnin kello 16 Areenassa ja TV1:ssä.
  • Voit katsoa sen klikkaamalla jutun pääkuvaa.
  • Seuraamme keskustelun annin myös tähän artikkeliin.

Perussuomalaisten Ville Tavio jatkoi kysymällä pääministeri Sanna Marinilta (sd.), pelkääkö tämä kansanäänestystä.

– Suomen eduskuntaa edustaa tässä kysymyksessä suuri valiokunta, joka on kokonaisuuden käsitellyt. Eduskunta, joka edustaa Suomen kansaa vaaleilla valitun edustajin, pääsee salissa käsittelemään kokonaisuuden omien varojen päätösten kautta, Marin vastasi.

Perusuomalaisten Mika Niikko arveli, ettei kansa ole halunnut sitä, että suomalaisten rahoin tuetaan esimerkiksi saksalaisia pankkeja.

"Miten kaksi nettosaajamaata voi kieltäytyä, mutta Suomi ei?"

Kokoomuksen Arto Satonen kehotti perussuomalaisia harkitsemaan, milloin kansanäänestyksiin kannattaa lähteä. Hän antoi esimerkiksi Britannian EU-eroäänestyksen.

– Nyt on Business Insider [lehti] laskenut, että jo tähän mennessä BKT on laskenut niin paljon lähdön takia, että 27 vuoden jäsenmaksut on nyt jo hävitty.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen pyrki rauhoittelemaan EU-elvytyspakettikeskustelua toteamalla, että paketti on kertaluonteinen.

Perussuomalaiset eivät tyytyneet tähän.

– Puola ja Unkari kieltäytyivät osallistumasta. Minusta on kummallista, jos kaksi nettosaajamaata pystyy kieltäytymään, kun taas sen nettomaksaja kuten Suomi ei voisi kieltäytyä paketista, puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho ihmetteli.

Kokoomus jatkoi perussuomalaisten näkemyksen kummastelua.

– Eduskunta ei voi olla lapanen, eduskunta ei voi olla vätys, sanoi kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva.

Hän viittasi siihen, että eduskunta ei voi ulkoistaa päätöksentekoa kansalaisille.

– Meidät on asetettu kantamaan vastuuta, tekemään päätöksiä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah harmitteli, ettei elvytyspaketista ole käyty kansalaiskeskustelua.

Lepomäki: Miksi emme paisuttaisi ihmisten kukkaroita?

Kokoomus kysyi hallitukselta talouspolitiikasta. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki sanoi, että Suomi tarvitsee kasvua ja ihmiset töitä.

– Mitä jos paisuttaisimme julkisen velan sijaan ihmisten kukkaroita? Arvoisa pääministeri, toverimme Ruotsissa laskevat veroja. Miksei se toimisi Suomessa? Miksi te nostatte veroja?

Marin vastasi Lepomäelle. Hänen mukaansa nyt on tarkoitus elvyttää.

– Meidän keskeinen tehtävämme ensi vuonna edelleenkin on turvata kaikkien ihmisten hyvinvointi, terveydenhuollon kantokyky, vastata kaikkiin koronakriisistä aiheutuviin kustannuksiin.

Marin sanoi, että toivoa antavat esimerkiksi rokoteuutiset.

Kokoomuksen Antti Häkkänen huomautti, että Marin ei vastannut verotuskysymykseen. Häkkäsen mielestä pitäisi miettiä myös sitä, miten Suomi nousee koronakriisin jälkeen.

– Tuleeko niitä työllisyyskeinoja? hän penäsi.

Marinin mukaan viimeksi budjettiriihessä esiteltiin työllisyystoimet yli 30 000 työllisen osalta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) säesti.

– Hallitus ei ole luopunut niistä toimenpiteistä ja tavoitteista, jotka alussa luotiin.

Lepomäen mielestä Suomi on valinnut talouspolitiikassa äärivasemman tien eurooppalaisessa mittakaavassa. Hän sanoi saaneensa kansalaispalautteita siitä, miksi pääministeri ei vastaa selvään kysymykseen.

– Mikä teidän veropolitiikkanne lopulta on? hän tivasi.

Lepomäki ei kokenut saavansa kysymykseen vastausta ja levitteli käsiään.

Kyselytunnilla ehdittiin käydä keskustelua vielä vuokra-asumisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden tilanteesta.

Paikalla keskeiset ministerit

Kyselytunnilla kansanedustajat pääsevät kysymään ajankohtaisista aiheista hallitukselta.

Tällä viikolla on käyty keskustelua muun muassa opposition budjettivaihtoehdoista, heikentyneestä koronatilanteesta ja rokotteista sekä työmarkkinajärjestöjen tuloksettomina päättyneistä neuvotteluista.

Työmarkkinajärjestöjen tarkoituksena oli päättää yli 55-vuotiaiden työllisyystoimista kuten mahdollisesta eläkeputken poistamisesta. Kun siinä ei onnistuttu, jää asia hallituksen päätettäväksi. Oppositio on moittinut hallitusta pitkin syksyä kyvyttömyydestä saada aikaan työllisyystoimia.

Kyselytunnilla vastaamassa olivat muun muassa pääministeri Marin, valtiovarainministeri Vanhanen, työministeri Haatainen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.).

* Voit keskustella aiheesta perjantaihin 4.12.2020 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

.
.