1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perussuomalaiset

PS:n Etelä-Savon piirijohtaja ei yllättynyt puolueen paluusta ykköseksi – "Maaseudulla ei olla tyytyväisiä"

Perussuomalaisten Etelä-Savon piirijohtajan mielestä hitaasti riutuvalla maaseudulla on petytty keskustapuolueeseen.

Perussuomalaiset
Marraskuun 2020 puoluekannatus. Perussuomalaiset on noussut SDP:n ohi suurimmaksi puolueeksi.
Perussuomalaiset kiilasi marraskuun puoluekannatusmittauksessa niukasti SDP:n ohi. Kannatusero mahtuu virhemarginaaliin.Ilkka Kemppinen / Yle

Perussuomalaisten Etelä-Savon piirijohto on ottanut iloiten vastaan Ylen uuden puoluekannatusmittauksen, jossa perussuomalaiset on palannut SDP:n ohi suosituimmaksi puolueeksi ensimmäisen kerran sitten kevään.

Puolueet ovat nyt hyvin tasaväkisessä tilanteessa. Kannatustaan lähes puolitoista prosenttiyksikköä kasvattaneita perussuomalaisia äänestäisi lähes 21 prosenttia vastaajista.

– Kyllä tämä oli aika odotettua. Kannatuskyselyiden suunta oli nähtävissä, sanoo perussuomalaisten Etelä-Savon piirijohtaja Pekka Laitinen.

– Tässä on nyt palattu viime eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Laitisen mukaan on todennäköistä, että keväällä leimahtanut koronaepidemia on tuonut ylimääräistä kannatusta pääministeri Sanna Marinin johtamille demareille.

– Ehkä vähän. Moni on pitänyt Sanna Marinin selkeästä puhetavasta. SDP:n kannalta Sanna Marin oli hyvä valinta. [Edellinen puheenjohtaja] Antti Rinne oli ihan katastrofi, Laitinen arvioi.

"Maaseutu ensin"

Mitkä sitten ovat perussuomalaisten eteläsavolaisille kannattajille juuri nyt niitä poliittisesti kaikkein tärkeimpiä teemoja, jotka houkuttelevat puolueen siipien suojaan? Laitisen mielestä ennen kaikkea maaseudun asiat.

– Etelä-Savo on muuttotappioalue, ja meillä onkin tällainen "maaseutu ensin" -slogan. Ajatellaan vaikka liikenneyhteyksiä. Tai että pitäisi alkaa sähköautolla ajamaan, mikä tuntuu ikäihmisistä erittäin vieraalta, Laitinen sanoo.

Perinteisesti keskusta on ollut se puolue, jonka on mielletty ajavan maakuntien ja maaseudun asiaa. "Maaseutu ensin" -voisi sekin olla poliittisena mainoslauseena melkein keskustan vaalitoimistosta peräisin, toki hieman terästettynä versiona.

Laitisen mielestä maaseudun väki on kuitenkin pettynyt perinteiseen valtapuolueeseen, jonka kannatus jatkaa mollivoittoista matalalentoaan.

– Maaseudulla ei olla tyytyväisiä tilanteeseen, kun on hidasta kivuliasta tyhjentymistä ja ikääntymistä, Laitinen sanoo.

Keskustan kannatus marraskuun puoluekannatusmittauksessa on 12,1 prosenttia.

Lue seuraavaksi