Hyppää sisältöön

Rovaniemellä itsenäisyyspäivän juhla suorana verkossa – Nuorten puheenvuoron pitäjä Saika Hasnat: "Olemme ylpeitä siitä, että Suomessa on vapaata elää"

Kaksi perinteistä itsenäisyyspäiväjuhlaa – aikuisten ja nuorten – puristetaan yhdeksi nettistriimiksi koronan vuoksi.

Rovaniemeläinen nuori Saika Hasnat: "Olemme ylpeitä siitä, että Suomessa on vapaata elää"
Rovaniemeläinen nuori Saika Hasnat: "Olemme ylpeitä siitä, että Suomessa on vapaata elää"

Rovaniemen kaupungin itsenäisyyspäiväjuhla (siirryt toiseen palveluun) lähetetään koronaepidemian vuoksi tänä vuonna nettistriiminä kulttuuritalo Korundista. Sitä voi seurata suorana Rovaniemen kaupungin YouTube-kanavalla ja Facebook-sivulla itsenäisyyspäivänä kello 16 alkaen sekä tallenteena sen jälkeen ainakin jonkun aikaa.

Juhlassa yhdistyvät kaupungin perinteiset aikuisten itsenäisyyspäiväjuhlat sekä 15-vuotiaiden nuorten vastaanotto. Rovaniemellä kaupunginjohtaja on järjestänyt nuorillekin oman itsenäisyyspäivävastaanoton jo yli 25 vuoden ajan.

Rovaniemen juhla lienee ainoalaatuinen Suomessa, sillä kaikki 15-vuotiaat nuoret ovat vuorollaan päässeet kättelemään kaupunginjohtajaa itsenäisyyspäivän tilaisuudessa. Tänä vuonna tosin kättelyt jäävät väliin.

Nuorten juhla on odotettu tapahtuma

Nuorisotoiminnan koordinaattori Henrietta Tapio sanoo, että nuoret eivät ole vierastaneet 'virallisia' itsenäisyyspäivän juhlia, päinvastoin.

– Tämä perinteinen itsenäisyyspäivän juhla on ollut hyvin tärkeä ja odotettu. Nuoret mielellään panostavat siihen.

Nuorisotoiminnan koordinaattori Henrietta Tapio sanoo, että kaupungin järjestämä itsenäisyyspäivän juhla on odotettu ja arvostettu tapahtuma Rovaniemellä. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Nuorten puheenvuoron virtuaalijuhlassa pitää rovaniemeläinen nuorisovaltuutettu ja tuore Miss Rovaniemi Saika Hasnat, joka muutti Suomeen 2-vuotiaana.

– Olen sellaisesta maasta, jossa taloudellinen jako näkyy aika selvästi. Jos ei ole rahaa, siellä ei välttämättä voi elää sellaista elämää tai saada sellaista koulutusta kuin haluaisi. Arvostan todella paljon sitä, että Suomessa saa opiskella ja tehdä työkseen sitä mitä haluaa.

Hänen mukaansa rovaniemeläiset nuoret arvostavat suuresti itsenäisyyttä.

– En usko, että näkemykseni itsenäisyydestä poikkeaa mitenkään muiden nuorten käsityksistä. Mitä olen jutellut kavereiden kanssa, niin me olemme kaikki tosi ylpeitä siitä, että Suomessa on näin vapaata elää.

Nuorisovaltuutettu Saika Hasnat pitää nuorten puheenvuoron itsenäisyyspäivän juhlassa. Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle

Rovaniemen juhlastriimaus alkaa kaupungin YouTube-kanavalla (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina kello 16.

Kemin virtuaalijuhlalähetys alkaa kaupungin YouTube-kanavalla (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina kello 11.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi ovat tehneet juhlavideon nettiin muun muassa Inarin kunta (siirryt toiseen palveluun) ja Kemijärven kaupunki (siirryt toiseen palveluun).

Kittilässä striimattiin itsenäisyyspäivä- ja lakkiaisjuhlat jo perjantaina aamulla.