1. yle.fi
  2. Uutiset

Kanta-Hämeessä vain kourallinen koronatartunnoista on peräisin ulkomailta

Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen epidemiatilanne on pahempi kuin Forssan seudun.

tartuntataudit
Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Kanta-Hämeen tartunnat ovat pääasiassa peräisin perhepiiristä, työpaikalta tai yksityistilaisuuksista. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

Harva Kanta-Hämeen koronatartunta on peräisin ulkomailta. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan maakunnan tartunnat ovat pääasiassa peräisin perhepiiristä, työpaikalta tai yksityistilaisuuksista. Esimerkiksi joka viides koronavirustartunta on peräisin työpaikalta, kun taas alle kymmenen prosenttia tartunnoista on peräisin ulkomailta tai on ulkomailta saadun tartunnan jatkotartunta.

– Ulkomailta tulee kovin vähän tartuntoja ja on hyvä, että ihmiset eivät matkaile. Riski on toki suuri matkatilanteissa ja tietysti aika iso osa Eurooppaa ja muuta maailmaa on vielä huonommassa koronatilanteessa kuin Suomi, joten siinä mielessä en voi kenellekään suositella matkailua, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Järvelän mukaan suomalaisia tartuntoja, joissa tartunnanlähde on tunnettu, on vähän reilu 70 prosenttia. Marraskuun aikana viidennes tartunnanlähteistä on jäänyt tuntemattomaksi.

– Ei ole ollut ulkomaan matkaa, että ne ovat varmasti suomalaisia tartuntoja, mutta sitä, mistä se on saanut alkunsa, ei pystytä selvittämään.

Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta

Kanta-Hämeessä todettiin keskiviikkona kahdeksan uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista viisi on Hämeenlinnan, kaksi Riihimäen ja yksi Forssan seudulta. Viidessä tapauksessa tartunnanlähde on saatu selvitettyä, yksi paljastui lentokenttätestissä ja kahdessa tapauksessa tartuntaketju on epäselvä.

– Tartunnoissa on alueellista vaihtelua. Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen epidemiatilanne on pahempi kuin Lounais-Hämeessä. Forssan seutu on tällä hetkellä rauhallisempi. Osittain varmasti pääradalla voi olla jotain vaikutusta siinä. Mutta on kyllä varmasti puhdasta sattumaakin, siinä mielessä, että yksittäinen laajempi perhejuhla, yksityistilaisuus tai työpaikka-altistus voi muuttaa tilanteen parissa päivässä täysin toisenlaiseksi, sanoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Hämeenlinnassa Pihlajalinnan Uniikki-erityisasumispalveluissa todettiin tiistaina 1. joulukuuta koronatartunta, jonka vuoksi yksi pienkoti sekä osa henkilökuntaa on määrätty keskiviikkona karanteeniin.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä osastohoidossa kolme koronapotilasta, mutta tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosastolla on hoidossa kaksi koronapotilasta.

Torstaihin mennnessä Kanta-Hämeessä on todettu yhteensä 459 COVID-19-tartuntaa.

Lue seuraavaksi