1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. koronavirus

Poliisi valvoo kokoontumisrajoituksia ja voi keskeyttää luvattoman tilaisuuden – Itä-Suomessa määräyksiä ei ole rikottu

Poliisi korostaa edelleen kansalaisten omavastuuta rajoitusten noudattamisessa.

Itä-Suomessa kokoontumisrajoituksia on noudatettu tähän saakka hyvin. Kuvituskuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Poliisi valvoo aluehallintoviraston määräämän kokoontumisrajoituksen noudattamista, eikä se tällä hetkellä myönnä kokoontumislain mukaisia tapahtuman järjestämislupia yli 50 henkilön tilaisuuksiin.

– Se on tällä hetkellä keskeisin tehtävämme rajoitusten valvonnassa, ylikomisario Markus Taskinen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Poliisi voi myös estää tai keskeyttää yleisötilaisuuden, mikäli sellainen järjestetään luvatta.

Poliisi voi puuttua selkeisiin kokoontumisrajoitusten rikkomuksiin ja tarvittaessa muihinkin kokoontumisiin, jos niistä aiheutuu vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Tarvittaessa myös aluehallintovirasto tai esimerkiksi kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tartuntatautilain nojalla pyytää poliisilta virka-apua, mikäli ilmi tulee luvaton tapahtuma tai yleinen kokous, johon täytyy puuttua.

Itä-Suomessa kokoontumisrajoituksia noudatettu hyvin

Poliisin ensisijainen toimintalinja on ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta antamalla ohjeita, neuvoja, kehotuksia ja käskyjä.

– Luvattomassa kokoontumisessa on kyse kokoontumisrikkomuksesta ja mikäli poliisin käskyjä ei noudateta, voi olla kyse niskoittelusta poliisia vastaan, Taskinen kertoo.

Taskisen mukaan kokoontumisrajoituksia on Itä-Suomessa noudatettu hyvin koko koronaepidemian ajan. Puuttumista vaativia luvattomia tilaisuuksia ei ole tullut ilmi.

Poliisi korostaa edelleen kansalaisten omavastuuta rajoitusten noudattamisessa, sillä poliisi valvoo niiden toteutumista muiden tehtäviensä ohessa.