1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. synnytys

Pieni synnytyssairaala huolestui vauvakadosta ja alkoi markkinoida itseään Instagramissa – nyt meneillään on ennätysvuosi, jonka tuhannes vauva on "Möykky"

Synnytysten määrä kasvaa kaikissa Helsingin ja Uudenmaan sairaaloissa, mutta suhteellisesti eniten Lohjalla.

synnytys
Isa Isotalo valmistautui huolella esikoisena synnyttämiseen. "Möykky" on nyt kuukauden ikäinen ja ruoka maistuu.
Isa ja Ilari Isotalon esikoislapsi "Möykky" on nyt kuukauden ikäinen ja ruoka maistuu.Paula Tiainen / Yle

Vantaalainen kerrostalokoti huokuu vauvaonnea.

Kuukauden ikäinen tyttö, kutsumanimeltään Möykky, on valaissut koko perheen ja suvun marraskuuta.

Hän on vanhempiensa Isa ja Ilari Isotalon esikoinen ja isovanhempiensa ensimmäinen lapsenlapsi.

Aviopari valmistautui tulevaan synnytykseen huolella ja pohti myös synnytysosaston valintaa muun muassa Facebook-foorumien avulla.

"Möykky" on reipas ja rauhallinen vauva.
"Möykky" on reipas ja rauhallinen vauva.Paula Tiainen / Yle

Lähin vaihtoehto olisi ollut Espoon sairaala, mutta Isotalojen esikoinen syntyi lopulta noin tuplamatkan päässä Lohjan sairaalan synnytysosastolla.

– Siitä en löytänyt mitään negatiivista mainintaa mistään, Isa Isotalo muistelee.

Vantaan Kaivokselasta on Lohjalle hieman alle 60 kilometriä – suurin piirtein yhtä pitkä matka kuin Helsingin keskustasta. Matkaa enemmän vaakakupissa painoi muun muassa osaston rennon letkeä Instagram-tili (siirryt toiseen palveluun), joka vakuutti erityisesti tulevan isän.

– Sieltä välittyi sellainen rento meininki, oikeanlainen ympäristö ja ilmapiiri. Se oli tärkeä juttu, ja sillä oli merkitystä meidän valintaan, Ilari Isotalo kuvailee.

Pienen osaston 1 000. vauva

"Möykky" on tuhannes Lohjan sairaalan synnytysosastolla tänä vuonna syntynyt vauva.

Yleensä tämä synnytysosastojen toiminnan kannalta kriittisenä pidetty raja on saavutettu Lohjalla vasta vuoden viimeisinä päivinä, mutta nyt jo marraskuun alussa.

Marraskuun loppuun mennessä osastolla on syntynyt yli sata vauvaa enemmän kuin viime vuonna.

Meneillään saattaakin olla osaston kaikkien aikojen ennätysvuosi. Pienimuotoinen "vauvabuumi" alkoi heti vuoden alussa ja on jatkunut tasaisena siitä lähtien.

Möykky on vanhempiensa esikoinen, mutta jo tuhannes Lohjan sairaalan synnytysosaston vauva tänä vuonna.
"Möykky" on vanhempiensa esikoinen, mutta jo tuhannes Lohjan sairaalan synnytysosaston vauva tänä vuonna.Paula Tiainen / Yle

Kasvua tulee nyt varsinkin pääkaupunkiseudulta: sekä Lohjalle että Hyvinkäälle hakeutuu entistä enemmän synnyttäjiä Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

Lohjalla näkyy nimenomaan pari vuotta sitten perustetun Instagram-tilin vaikutus.

Lohjan synnytysosastolla on Instagramissa yli 6 000 seuraajaa.
Lohjan synnytysosastolla on Instagramissa yli 6 000 seuraajaa. Kuvakaappaus Instagramista

– Moni perhe kertoo, että he eivät olisi ilman sosiaalista mediaa edes huomanneet, että tännekin voi tulla. Ihmiset hakeutuvat kodinomaiseen tunnelmaan ja haluavat tulla kohdatuksi yksilöinä, Lohjan sairaalan naisten ja lastentautien tulosyksikön ylihoitaja Tarja Vesanen perustelee.

Osasto huolestui vuoden 2018 "vauvakadosta" ja alkoi systemaattisesti panostaa paitsi sosiaaliseen mediaan, myös perheheräämöön, tutustumiskäynteihin ja kaksikielisyyteen. Koronan myötä osasto on myös jalkautunut kotikäynneille vastasyntyneiden perheisiin.

Työ on tuottanut tulosta ja Lohjan synnytysosastolla onkin pian edessään positiivinen ongelma: tulijoita saattaa kohta olla enemmän kuin sairaala voi nykyresursseilla ottaa vastaan.

Synnytysten määrä kasvaa tänä vuonna kaikissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa, mutta viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna suhteellinen kasvu on suurinta Lohjalla.

Lohjalla synnytysten määrä on kasvanut tämän vuoden aikana 12 prosenttia, kun esimerkiksi Naistenklinikalla kasvua edellisvuoteen verrattuna on vain kaksi prosenttia.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Myös Hyvinkään sairaalaan hakeutuu entistä enemmän synnyttäjiä pääkaupunkiseudulta.

– Naistenklinikka ja Espoo on välillä täynnä, ja sieltä toki ohjataan siksi synnyttäjiä välillä meille, mutta on myös synnyttäjiä, jotka itse hakeutuvat pienempään yksikköön, Hyvinkään sairaalan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Maija Jakobsson toteaa.

Tilastokeskuksen mukaan valtakunnallisesti tammi-lokakuun aikana syntyi 39 164 lasta eli 779 lasta enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019.

"Möykky" viettää ensimmäisen joulunsa pienessä perhepiirissä

Isotalot muistelevat esikoisensa syntymistä hyvillä mielin. Todellisuus Lohjan synnytysosastolla vastasi Instagramin luomaa mielikuvaa heidän mielestään hyvin.

– Saimme sieltä juuri sitä, mitä menimme hakemaan eli erityisesti tukea imetykseen ja vauvanhoitoon ylipäätään, kun emme kumpikaan tienneet siitä oikeastaan yhtään mitään, Isa Isotalo hymähtää.

"Möykky" on sekä vanhempiensa että isovanhempiensa silmäterä.
"Möykky" on sekä vanhempiensa että isovanhempiensa silmäterä.Paula Tiainen / Yle

– Tuollaisessa pienemmässä paikassa kätilöillä on ehkä kuitenkin vähän enemmän aikaa perheiden tukemiseen. Me viihdyimme siellä oikein hyvin, Ilari Isotalo sanoo.

Ensimmäistä jouluaan "Möykky" viettää pienessä perhepiirissä vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa.

Millaisia ajatuksia aihe herättää? Voit keskustella tiistaihin 8. joulukuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

“Ennen hoitohenkilökunta oli auktoriteetti, nyt olemme synnyttäjien tukijoita” – Lääkärit ja kätilöt opettelevat jatkuvasti parantamaan naisten synnytyskokemuksia

"Korona on pompauttanut synnytyspelon taivaisiin", sanoo ahdistuneisuutta työssään hoitava lääkäri – katso mistä voit hakea apua

Toiko korona vauvabuumin? Seinäjoella hämmästellään, kun joulukuussa kaupunkiin syntyy kymmeniä vauvoja enemmän kuin normaalisti

Jennikalla oli niin kova kiire maailmaan, ettei äiti ehtinyt sairaalaan – kenttäkätilö toi turvallisuudentunnetta tien päälle

Jo kymmenet vauvat syntyvät tien päällä – tässäkö ratkaisu? Kun hätä on suurin, kätilö Paula Malinen nappaa laukun mukaansa ja rientää perheen avuksi

Lue seuraavaksi