1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppakamarit

Etelä-Karjalan kauppakamarin koronakysely: Yritykset luottavat jo syksyä enemmän tulevaisuuteen, mutta vielä ei olla kuivilla

Eteläkarjalaisten yritysten tulevaisuudenusko on nyt korkeammalla kuin syksyllä tehdyssä koronakyselyssä. Etelä-Karjalan kauppakamarin kyselyssä yritykset antavat hallitukselle kritiikkiä talouskriisin hoidosta.

kauppakamarit
Nainen maksaa sirukortilla kahvilassa.
Eteläkarjalaisten yritysten tulevaisuudenodotukset ovat jo kirkkaammat kuin syksyllä, mutta esimerkiksi lomautuksia ja irtisanomisia tulee vielä jatkossakin. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Etelä-Karjalassa yritysten tulevaisuudenusko on kohentunut syksyyn verrattuna.

Etelä-Karjalan kauppakamarin tuoreesta kyselystä käy ilmi, että yrittäjien näkymät ovat nyt hiukan aiempaa myönteisemmät.

Koronakyselyn vastaajista 87 prosenttia arvioi epidemiatilanteen vaikuttaneen heidän yritystoimintaansa, kun vielä syyskuussa prosenttiluku lähenteli sataa.

Yrityksistä 73 prosenttia kertoo liikevaihtonsa vähentyneen. Edellisessä kyselyssä näin arvioi 84 prosenttia.

Tilanteen odotetaan jatkuvan hyvin samankaltaisena tulevien kuukausien aikana.

Puolet vastaajista on joutunut vähentämään henkilöstöään joko lomauttamalla tai irtisanomalla. Seuraavien kuukausien aikana tilanne näyttäisi pysyvän samanlaisena.

Vastaajista 35 prosenttia ilmoittaa koronatilanteen nostaneen yrityksen konkurssiriskiä.

Kun vastaajilta kysyttiin, onko maan hallitus onnistunut tähänastisessa koronapolitiikassaan, 67 prosenttia arvio hallituksen onnistuneen joko erittäin hyvin tai melko hyvin.

Etelä-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Mika Peltonen kertoo, että kysely kielii varovaista optimismia tulevaisuudesta, mutta "missään nimessä vielä ei kuitenkaan olla kuivilla”.

Sen sijaan talouskriisin hoidosta eteläkarjalaiset yritykset antavat hallitukselle pyyhkeitä ja vain 30 prosentin mielestä talouskriisin hoito on ollut onnistunutta.

Lue seuraavaksi