Hyppää sisältöön

Porin kirjastot halutaan pitää auki, mutta henkilökunta ei riitä – kirjastopalvelujohtaja: "Emme pysty kloonaamaan ihmisiä"

Porin kaupunginhallitus myönsi maanantaina kirjastojen henkilöstömenoihin 65 000 euron lisämäärärahan.

Porin kirjastot kaipaavat lisää henkilökuntaa. Kuva: Tiia Hemminki / Yle

Porin kirjastokenttää ei pystytä nykyisellä henkilöstömäärällä hoitamaan, sanoo kirjastopalvelujohtaja Siina Vieri.

Porin kaupunginhallitus myönsi maanantaina kirjastotoimeen 65 000 euron lisämäärärahan henkilöstön palkkaamista varten. Se ei kuitenkaan kirjastoja juuri lämmitä.

– Tuolla rahalla saadaan korkeintaan 1,5 virkaa, kun tarve olisi vähintään viidelle, että kaikki sivukirjastot saataisiin pidettyä normaalisti auki.

Porissa on pääkirjaston lisäksi kymmenen lähikirjastoa sekä kirjastoauto. Vieri pelkää, ettei kaikissa kirjastoissa pystytä jatkossa takaamaan palvelun tasoa, jos henkilökuntaa ei saada lisää.

– Emme yksinkertaisesti pysty kloonaamaan ihmisiä. Väkeä ei vain ole riittävästi.

Vieri uskoo, että tällä henkilömäärällä sivukirjastojen aukioloaikoja joudutaan supistamaan niin, että ne ovat jatkossa auki vain yhden päivän viikossa.

– Laskennallisesti meillä on tällä hetkellä kolme "tyhjää" kirjastoa. Ei 1,5 henkilöä pysty niitä pitämään auki.

Tavoitteena samat aukioloajat kuin nyt

Porin sivistustoimen johtaja Esa Kohtamäki sanoo, että tavoitteena on pitää kirjastot auki jatkossa samoin kuin nyt.

Kohtamäki sanoo, että tarvittaessa kirjastoihin rekrytoidaan lisää väkeä. Kaupunginhallituksen nyt myöntämästä 65 000 eurosta on iso apu, vaikkakaan se ei riitä paikkaamaan koko henkilöstövajetta.

– Siihen pitää löytyä rahat sitten muualta sivistystoimen budjetista.

Kohtamäki ei osaa vielä tässä vaiheessa tarkkaan sanoa, millä systeemillä kirjastot pidetään ensi vuonna auki.

– Siitä pitää vielä käydä keskusteluja. Poliittinen päätös on kuitenkin pitää kaikki kirjastot auki.

Onko viesti kuultu?

Kirjastopalvelujohtaja Siina Vieri sanoo olevansa tilanteesta lannistunut.

– Emme pysty toteuttamaan palveluja sillä tavalla kuin on luvattu. Se ei ole mahdollista. Meidän henkilökunnan voiminhan kirjastot pyörivät. Jos ei ole henkilökuntaa, niin sitten ne ei pyöri.

Kirjastotoimelta pyydettiin selvitys, kuinka paljon henkilöstöä tarvitaan. Sen mukaan minimi olisi ollut viisi henkilöä.

– Silloin kolme olisi voitu laittamaan pitämään näitä kolmea tyhjää sivukirjastoa ja kaksi olisi ollut liikkuvaa sijaista. Silloin olisi joten kuten pystytty pitämään kaikki auki. Pyydetystä minimistä ei kuitenkaan saatu edes puolta.

Vieri kertoo ottaneensa henkilöstötarpeen esille joka käänteessä ja on pitänyt asiasta ääntä. Hän ei osaa sanoa, onko viesti mennyt perille.

– Se on hyvä kysymys. Jos kirjastot halutaan pitää auki, on henkilöstöä pakko saada lisää. Nykyisellä määrällä se ei vaan ole mitenkään mahdollista.

Lue myös:

.
.