1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntatalous

Omat toimet ja valtionapu siivittivät Alajärven talouden myötätuuleen

Isoista rakentamisprojekteista ensi vuonna valmistuu viiden miljoonan euron paloasema. Sitten rakentamistahti rauhoittuu.

kuntatalous
Naisten salibandyturnaus Alajärven uudella monitoimihallilla.
Alajärvi on tehnyt viime vuosina mittavia investointeja. Ensi vuosi on maltillinen rakentamisvuosi.Elina Niemistö / Yle

Alajärven talous on pitkän tasapainottamisen jälkeen kääntymässä plussalle. Ensi vuoden talousarvio on puolitoista miljoonaa ylijäämäinen.

Parin alijäämäisen tilinpäätösvuoden jälkeen näyttää siltä, että myös tämän vuoden tilinpäätös taittuu ylijäämäiseksi.

Kaupunginjohtaja Vesa Koivusen mukaan Alajärven omat tasapainottamistoimet ja valtion ylimääräiset korona-avustukset siivittävät talouden käännettä positiiviseen.

– Tästä on hyvä lähteä eteenpäin ja miettimään, miten Alajärven asemaa tullaan vahvistamaan alueen seutukaupunkikeskuksena yhteistyössä naapureiden kanssa, Vesa Koivunen toteaa kaupungin tiedotteessa.

Paloasema valmiiksi

Viime vuosien mittavien investointien jälkeen ensi vuosi Alajärvellä mennään maltillisesti. Paloasema valmistuu keväällä. Se on maksanut kaikkiaan lähes viisi miljoonaa euroa.

Alajärvi varautuu ensi vuonna kiinteistöjen peruskorjauksiin noin 820 000 eurolla. Yleisten alueiden nettomenot ovat noin 790 000 ja vesihuoltolaitoksen nettomenot vajaa 370 000 euroa.

Alajärven verotulojen arvioidaan laskevan ensi vuonna, mutta valtionosuudet puolestaan kasvavat merkittävästi valtionosuusjärjestelmän muutosten vuoksi.

Velkamäärä maltillinen

Alajärven lainamäärä säilyy lähivuodet tämän vuoden tasoisena eli noin 27 miljoonassa eurossa. Ensi vuoden lainamäärä asukasta kohden laskettuna on noin 2 900 euroa per asukas.

– Huomion arvoista on, että Alajärven lainamäärät ovat selkeästi alle maakunnan ja valtakunnan keskiarvojen, kaupunginjohtaja vertaa..

Lue seuraavaksi