1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun hovioikeus: näyttelijä Aku Hirviniemi syyllistyi seksuaaliseen ahdisteluun, mutta hänelle ei tuomittu rangaistusta

Hovioikeus päätyi ratkaisussaan syyllisyyden osalta eri kannalle kuin Kanta-Hämeen käräjäoikeus.

Aku Hirviniemi
Aku Hirviniemi Turun hovioikeuden pääkäsittelyssä 3. marraskuuta.
Aku Hirviniemi Turun hovioikeuden pääkäsittelyssä marraskuussa 2020.Dmitri Volgin / Yle

Turun hovioikeus on tuominnut Aku Hirviniemen, 36, syylliseksi kahden, tuolloin 17-vuotiaan tytön seksuaalisista ahdisteluista. Teot tapahtuivat Riihimäellä näyttelijän kotona kesäkuussa 2018. Hirviniemi jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen, koska hovioikeus piti tekoja kokonaisuutena arvostellen vähäisenä.

Ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen. Hovioikeuden ratkaisuun voi hakea valituslupaa vielä korkeimmasta oikeudesta 2.2.2021 mennessä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus päätyi omassa ratkaisussaan kesäkuussa 2020 hylkäämään syytteet. Syyttäjä valitti ratkaisusta. Hirviniemi itse kiisti syytteet alusta asti.

Tänään hän kommentoi asiaa omassa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun) aamupäivällä kirjoittaen: "Käräjäoikeus oli samaa mieltä asiasta kuin minä, mutta hovioikeudella oli eri näkemys. Tärkeintä kuitenkin on, että asialle on saatu piste ja uskon, että tästä ovat samaa mieltä myös asianomistajat."

Koska Hirviniemi todettiin syylliseksi, valtio ei ole velvollinen korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulujaan. Hirviniemen maksettavaksi jää siis vajaat 7 500 euroa oikeudenkäyntikuluja käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus: Asianomistajat reagoivat keskimääräisihmistä herkemmin

Käräjäoikeuden viime vuoden kesäkuussa antamassa tuomiossa todettiin, että Hirviniemi kyllä kosketteli tyttöjä eri tavoin, muun muassa paidan alta alaselästä ja takapuolesta. Teot eivät kuitenkaan olleet omiaan loukkaamaan asianomistajien seksuaalista itsemääräämisoikeutta, eivätkä ne oikeuden mukaan täytä seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistöä.

Hovioikeus tulkitsi lakia toisin. Hovioikeus otti huomioon koskettelujen laadun, asianomistajien Hirviniemeä selvästi nuoremman iän ja sen, että he olivat useaan kertaan vetäytyneet poispäin Hirviniemestä koskettelujen tapahtuessa. Hovioikeuden mukaan tapahtuneet koskettelut ovat olleet lähtökohtaisesti seksuaalisesti olennaisia tekoja.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta arvioitaessa lähtökohtana on niin sanottu keskimääräisihmisen reagointitapa. Asiassa arvioitiin sitä, joutuivatko asianomistajat tekijän seksuaalisesti olennaiseen toimintaan vastoin tahtoaan.

Toinen tytöistä kertoi Hirviniemen loukanneen hänen fyysistä koskemattomuuttaan ja seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan. Käräjäoikeudessa hän kuitenkin arvioi ehkä ylireagoineensa. Toinen asianomistaja taas ei osannut ottaa kysymykseen kantaa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mukaan tyttöjen kertomusten perusteella on ilmeistä, että he ovat ainakin jossain määrin reagoineet näyttelijän käytökseen keskimääräistä ihmistä herkemmin ja voimakkaammin.

Kumpikaan tytöistä ei käräjillä vaatinut Hirviniemelle rangaistusta tai esittänyt korvausvaatimuksia. Myöskään hovioikeudessa kertomansa perusteella he eivät olleet kokeneet seksuaalisen itsemääräämisoikeutensa tulleen loukatuksi. Syyttäjä vaati käräjäoikeudessa Hirviniemelle vähintään 50 päiväsakon rangaistusta.

Lue seuraavaksi