Hyppää sisältöön

"Tuttu kaveri tietokilpailuista" totesi presidentti kun tapasi Keijo Virtamon – kuuntele, mikä on 101-vuotiaan viimeisen Ässä-rykmenttiläisen iän salaisuus

Helsinkiläinen Virtamo täytti viime elokuussa 101 vuotta.

Itsenäisyyspäivä tarkoittaa paljon veteraani Keijo Virtamolle. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Viimeinen elossa oleva Ässä-rykmentin veteraani Keijo Virtamo, 101, istuu pyörätuolissa helsinkiläisessä Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa. Pari vuotta Virtamoa vanhempi Suomi juhlii kohta itsenäisyyspäiväänsä, ja se tarkoittaa paljon jatkosodassa kranaatinheitinkomppaniassa tulenjohtajana sotineelle.

– Suomi on minulle niin rakas maa.

Ässä-rykmentti sai nimensä joukko-osastotunnuksestaan, S-kirjaimesta. Rykmentti koottiin pääosin Helsingin Kallion, Vallilan ja Sörnäisten asevelvollisista. Talvisodassa rykmentin virallinen nimi oli Jalkaväkirykmentti 11, jatkosodassa Jalkaväkirykmentti 26. Rykmentti muistetaan esimerkiksi Hatjalahden ja Viipurinlahden taisteluista.

Kuten niin moni muukin veteraani, myös Virtamo on käynyt Linnan juhlissa.

Vuonna 2012 kutsu sinne tuli juurikin Ässä-rykmentin kautta. Rykmentin muistotilaisuus järjestettiin kirkossa Helsingissä, ja paikalle oli kutsuttu tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaimonsa Jenni Haukion kanssa.

– Kun esittäydyin presidentille, hän totesi, että siinähän on tuttu kaveri monista tietokilpailuista. Kiittelin, ja sanoin olevani iloinen, että minut niistä vieläkin muistetaan, Virtamo sanoo.

Myöhemmin samassa tilaisuudessa presidentti kutsui Virtamon ja kaksi muuta paikalla ollutta Ässä-rykmenttiläistä Linnan juhliin. Virtamo sai myös kutsun viime vuonna, mutta hänestä ei enää ollut sinne lähtijäksi.

Tietokilpailut, joihin presidentti Niinistö viittasi, tarkoittavat esimerkiksi ohjelmia Tupla tai kuitti ja Viisasten kerho. Virtamo nimittäin osallistui moniin tietokilpailuihin 1960-luvulta alkaen, ja työuransakin hän teki Kustannusosakeyhtiö Otavan tietosanakirja-osastolla.

Virtamon lisäksi Ässä-rykmenttiin kuuluivat esimerkiksi Veikko Lehmuksela, joka kirjoitti jatkosodassa vuonna 1941 laulun Niin gimis on Stadi, keihään maailmanmestari Yrjö Nikkanen, luistelija Antero Ojala ja edustusjalkapalloilija Eino "Kiki" Kilpi.

Ässä-rykmentin muistomerkki löytyy Helsingistä, Alli Tryggin puistosta. Samalla paikalla toimi aikoinaan opettaja Alli Tryggin perustama kansankoti, nykyisen työväenopiston edeltäjä.

Kuvakaappaus videolta.
Jussi Raittinen (laulu ja kitara), Jani Uhlenius (piano) ja Eerik Siikasaari (basso) esittävät Veikko Lehmukselan kappaleen Niin gimis on Stadi. (13.1.1990)

Voit keskustella aiheesta 7.12. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.