Hyppää sisältöön

Vaasan uusi kansalaisopisto sai nimen Alma

Vaasa-opisto ja ruotsinkielinen Vasa Arbis yhdistyvät ensi vuoden alussa. Uuden kansalaisopiston nimi on Alma.

Vaasa Opisto ja Arbis yhdistyvät Alma -nimen alle. Kuva: Hans-Mikael Holmgren

Vaasan uusi kansalaisopisto on nimeltään Alma. Vaasa-opisto ja ruotsinkielinen Vasa Arbis yhdistyvät ensi vuoden alussa. Vaasalaiset saivat marraskuussa ehdottaa uudelle oppilaitokselle nimeä, ja nimeä ehdotti yli 200 osallistujaa. Valinnan Alma nimestä teki koulutuslautakunta kokouksessaan keskiviikkona.

Kksikielinen Vaasan työväenopisto – Vasa Arbetarinstitut perustettiin vuonna 1907. Tavoitteena oli vaalia kaupunkilaisten mahdollisuutta oppia uutta ja kehittää itseään omista lähtökohdistaan.

- Välillä opistojen tiet erkanivat eri suuntiin, kieli edellä, mutta nyt on aika yhdistää voimat uudelleen. Nyt nämä kaksi perinteikästä työväenopistoa yhdistyvät yhdeksi kaksikieliseksi kansalaisopistoksi 1.1.2021 alkaen, kertoo opiston johtava rehtori Sannasirkku Autio.

Valinnan uudesta nimestä Alma teki koulutuslautakunta kokouksessaan 2.12.. Nimiraati oli ehdottanut Ala-nimeä ja raatiin kuului opistojen henkilökuntaa, opiskelijoita sekä sidosryhmien edustajia.

Alma -nimellä on historialliset kytkökset Vaasaan

Vaasan kansalaisopistoa pidettiin informatiivinen nimenä, joka nousi esiin nimikilpailussa.

- Alma puolestaan nousee Vaasan historiasta. Toivo Kuulan puoliso oli nimeltään Alma Kuula. Toinen kuuluisa vaasalainen Alma oli hovioikeudenneuvoksetar Alma Skog, os. Strömmer. Hän oli merkittävä sosiaalisen toiminnan edistäjä ja tasa-arvoaktiivi. Latinan kielen sana alma merkitsee hellää ja ravitsevaa, espanjan kielen sana alma taas sielua. Kokonaisvaltaista hyvinvointia tutkitusti tuottavaan kansalaisopistoon nämä luonnehdinnat sopivat esikuviensa tavoin erinomaisesti, pohtii Sannasirkku Autio.

Vaasan kansalaisopisto Almallaon keväällä tarjolla yhteensä noin 600 kurssia.