1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia koko Lapissa – Länsi-Pohjassa kielletty yli 10 ihmisen tilaisuudet, muualla Lapissa kielto yli 50 henkilön kokoontumisille

Aluehallintovirasto katsoo, että tartuntatautilain nojalla annetut kiellot ovat välttämättömiä epidemian torjumiseksi Lapissa.

aluehallintovirastot
Sairaanhoitaja ojentaa autossa istuvalle asiakkaalle paperin.
Aluehallintovirasto katsoo, että tartuntatautilain nojalla annetut kiellot ovat välttämättömiä koronavirusepidemian hillitsemiseksi Lapissa.Mika Halme / Yle

Lapin aluehallintovirasto on torstaina antanut uudet, aiempaa kireämmät kokoontumisrajoitukset Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Lapin sairaanhoitopiirin alueille. Molemmat päätökset astuvat voimaan maanantaina 7. joulukuuta.

Aluehallintovirasto katsoo, että tartuntatautilain nojalla annetut kiellot ovat välttämättömiä koronavirusepidemian hillitsemiseksi Lapissa. Virasto on ottanut huomioon myös Pohjois-Ruotsin tautitilanteen kehittymisen sekä muualta Suomesta Lappiin suuntautuvan matkailun joulun ja vuodenvaihteen aikana.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on kielletty kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 10 ihmistä, kunhan niissä noudatetaan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21. syyskuuta antamaa ohjetta.

Lapin aluehallintoviraston määräys on voimassa 7.12.2020–21.12.2020, ja se koskee Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kuntia.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alue on edelleen kiihtymisvaiheessa ja epidemia on pahentunut naapurialueilla Pohjois-Pohjanmaalla ja Ruotsin Norrbottenissa.

Lapin sairaanhoitopiirissä tiukennukset loppiaiseen asti

Lapin aluehallintovirasto kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 50 henkilöä, kunhan niissä noudatetaan ministeriön ja THL:n ohjeita.

Määräys on voimassa 7.12.2020–6.1.2021. Se koskee Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kuntia.

Tautitilanne Lapin sairaanhoitopiirissä on perustasolla.

Aiemmista kielloista poiketen nyt määriteltyjä yleisömääriä isompia tapahtumia ei voi järjestää, vaikka tapahtumat olisivat koronaturvallisia. Muutosta perustellaan sillä, että koronatilanne on heikentynyt koko maassa.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi