1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulutorttu

Tänä vuonna tuunataan myös joulutorttujen taikinaa – katso reseptit salmiakki- ja suklaajoulutortuille!

Puoli seitsemän päätti yhdistää joulutorttuihin suomalaisten suosikkimaut.

Joulutorttu
joulutortut
Juha Heikanen / Yle

Joulutortut ovat suomalaisille rakas perinneleivonnainen, josta on helppo tuunata omaan makuun sopivia.

Torttuja on vuosien saatossa varioitu monin tavoin, esimerkiksi vihreillä kuulilla (siirryt toiseen palveluun), piparkakkutaikinalla (siirryt toiseen palveluun) tai pekonihillolla (siirryt toiseen palveluun).

Muotoakin voi vaihdella valmistamalla tortut esimerkiksi minikokoisina (siirryt toiseen palveluun), muffinssivuoissa (siirryt toiseen palveluun) tai muotoilemalla niistä jättimäisen joulutorttukuusen (siirryt toiseen palveluun).

Tänä vuonna Puoli seitsemän päätti yhdistää joulutorttuihin suomalaisten suosikkimaut – suklaan sekä salmiakin.

joulutortut
Joulutortuilla voi leikitellä huoletta - rasvan ja sokerin pyhä liitto toimii melkein kaikissa makuyhdistelmissä. Juha Heikanen / Yle

Suklaiset joulutortut

Taikina:

250g maitorahkaa

250g voita

4 dl jauhoja

2 tl leivinjauhetta

3 rkl kaakaojauhetta

Kananmunaa voiteluun

Yhdistä pehmeä voi ja kuivat aineet keskenään nyppimällä, älä vaivaa. Lisää sitten nopeasti sekoittaen maitorahka. Muotoile taikinasta litteä levy, ja laita taikina joko tuorekelmussa tai muovipussissa jääkaappiin viilenemään.

Kaulitse taikina litteäksi ja leivo joulutorttuja haluamassasi muodossa. Ennen uuniin laittoa asettele tortun päälle vielä pala esimerkiksi minttutryffeliä (Pätkistä) tai muuta herkullista suklaata. Voitele halutessasi kananmunalla.

Paista torttuja 225 asteessa noin 10-15 minuttia.

joulutortut
Minttutryffeli kruunaa suklaiseen taikinaan leivottujen joulutorttujen maun: lopputulos on täyteläinen ja muistuttaa vähän mutakakkua. Juha Heikanen / Yle

Salmiakkitortut

Myös kaupan valmista taikinaa voi tuunata. Ripottelemalla valmiin torttutaikinan päälle salmiakkirouhetta (Turkinpippuri) saa perustorttu uudenlaista potkua.

Valmista haluamasi malliset tortut, voitele ne kananmunalla ja ripottele päälle salmiakkirouhetta. Paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuttia. Pidä torttuja silmällä paistamisen loppuvaiheessa, ettei salmiakkirouhe pala.

Näihin torttuihin täyte lisätään vasta, kun tortut ovat paistamisen jälkeen jäähtyneet.

Salmiakkitäyte:

2 dl vispikermaa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

1-2 dl salmiakkirouhetta

Vatkaa kerma ja lisää sekaan tuorejuusto. Lisää makusi mukaan salmiakkirouhetta ja lusikoi sitten täyte joulutorttujen päälle.

joulutortut
Salmiakki tuo hyvän ripauksen ryhtiä voitaikinan pehmeään olemukseen. Kermainen vaahto kruunaa herkutteluhetken.Juha Heikanen / Yle

Sukella jouluiseen torttutunnelmaan tästä: