1. yle.fi
  2. Uutiset

Työttömien siirtäminen kuntien vastuulle lykkääntymässä, koskee yli 200 000 työtöntä – Tampereen työllisyysjohtaja: "Harmittaa"

Työllisyyden kuntakokeilujen piti alkaa pääosin vuodenvaihteessa, mutta nyt aloitus on siirtymässä maaliskuun alkuun.

työttömyys
Kaksi työntekijää työpaikalla.
Kuntakokeilussa valtion työ- ja elinkeinotoimistojen tehtäviä siirretään kuntien tehtäväksi.Tiina Jutila / Yle

Valtaosan työttömistä piti siirtyä vuodenvaihteessa uusiin kuntakokeiluihin, mutta eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta siirtäisi kokeilun aloittamista kahdella kuukaudella.

Kuntakokeilussa valtion työ- ja elinkeinotoimistojen tehtäviä siirretään kuntien tehtäväksi. Kokeilukuntien vastuulle on siirtymässä noin 230 000 työtöntä. Tämä tarkoittaa kahta kolmasosaa työttömistä työnhakijoista.

Kuntien vastuulle päätyvät kaikki pitkäaikaistyöttömät, nuoret ja maahanmuuttajat. Ansiosidonnaista etuutta saavien asiat hoidetaan edelleen TE-toimistoissa.

Valiokunta perustelee lykkäämistä viime aikoina saamillaan tiedoilla, että kokeilukuntiin ei saataisi vuoden alkuun mennessä siirrettyä työ- ja elinkeinotoimistoista tarpeeksi henkilöstöä. Valiokunta on mietinnössä huolissaan, saataisiinko työttömien palvelut ja etuuskäsittely turvattua heti tammikuun alusta lähtien.

Kuntiin siirtyy TE-toimistoista noin tuhat virkailijaa työttömien perässä.

Toinen peruste on, että TE-toimistojen asiakastietojärjestelmää ei saada vuoden alusta käyttöön kunnissa. Valiokunta katsoo, että se saattaisi johtaa puutteellisiin tai vääriin ratkaisuihin työttömyysetuuksissa.

Kuntakokeilu on osa hallituksen työllisyyspalveluiden uudistusta. Tarkoituksena on nostaa työllisyysastetta ja tehdä virkailijoista enemmän työttömien auttajia kuin valvojia.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on ottanut mallia Juha Sipilän (kesk.) kauden alueellista työllisyyskokeiluista. Työttömien tilanteen laajasta kartoittamisesta ja omavalmentajista oli kokeiluissa hyviä kokemuksia, mutta ne tulivat myös kalliiksi valtiolle, ja työllisyysvaikutukset jäivät epäselviksi (siirryt toiseen palveluun).

Valiokunta: Kunnille korvattava kustannukset

Tampereen työllisyysjohtaja Regina Saari sanoo, että kokeilun lykkäys harmittaa alueella.

– Työmarkkinatilanteen takia olisi tarvittu vahvempia hartioita jo vuodenvaihteessa. Esimerkiksi osa koronatilanteen vuoksi maaliskuussa lomautetuista ja irtisanotuista alkaa olla pitkään työttömänä olleita, ja tilanteet vaikeutuvat. Meillä olisi ollut valmius vaikuttaa siihen, Saari sanoo.

– Nyt ei ole toimivaltaa, mutta olisi henkilöstöä valmiina vaikeaan työmarkkinatilanteeseen, avuksi valtion rinnalle.

Saaren mukaan kunnissa lasketaan nyt, kuinka paljon menoja lykkäys aiheuttaa.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää tarpeellisena, että kokeilualueen kunnille korvataan pääosin kokeilusta aiheutuvat kustannukset tammi- ja helmikuun ajalta.

Valiokunta toteaa mietinnössään, että kunnille tulee aloittamisen siirtämisestä huolimatta vuokra- ja palkkakuluja heti tammikuun alusta lähtien.

Valiokunta korostaa, että lisäaika on tärkeää käyttää uusiin tehtäviin siirtyvien virkailijoiden osaamisen vahvistamiseen.

Valiokunnan puheenjohtaja Anna Kontula (vas.) uskoo, että eri puolilla Suomea saatetaan myös huokaista helpotuksesta. Kontula sanoo, että lakiesitys kuntakokeilusta viipyi eduskunnassa pitkään, minkä takia kunnilla ja paikallisilla TE-toimistoilla on jäänyt verraten vähän aikaa muutokseen.

Aiheesta voi keskustella perjantai-iltaan kello 23 saakka.

Lue lisää:

Työttömien elämä myllätään lähivuosina perin pohjin – Tätä mieltä 58-vuotias ja 25-vuotias työtön ovat hallituksen uudistuksista

Lue seuraavaksi