Hyppää sisältöön

Trumpin iskulause on nyt "Pelastakaa Amerikka" – Perheen tukiyhdistykset keräävät jo rahaa tuleviin vaaleihin

Republikaanit odottavat Trumpin viikonvaihteen kampanjatilaisuutta Georgiassa ristiriitaisissa tunnelmissa.

Donald Trump Valkoisessa talossa torstaina 3. joulukuuta. Kuva: Brendan Smialowski / AFP

WASHINGTON Pelastakaa Lapset -järjestö on saanut kaksi kovaa kilpailijaa Yhdysvaltain pääkaupungissa.

"Pelastakaa Amerikka" (Save America) ja "Pelastakaa senaatti" (Save the U.S. Senate) ovat keränneet lyhyessä ajassa runsaasti rahaa. Se kertoo yhdistysten keskeisten henkilöiden kansansuosiosta ja osaamisesta varainhankkinnassa.

Pelastakaa Amerikka sai marraskuun aikana lahjoituksia (siirryt toiseen palveluun)150 miljoonaa dollaria eli vajaat 123,5 miljoonaa euroa. Suuri osa siitä menee presidentti Donald Trumpin tulevan poliittisen toiminnan rahoittamiseen.

Pelastakaa Amerikka ja Pelastakaa senaatti ovat poliittisia tukiyhdistyksiä, joille kukin Yhdysvaltain kansalainen saa lain mukaan lahjoittaa 5 000 dollaria vuodessa.

Pelastakaa senaattia johtaa Trumpin poika Donald Jr. Sen päällimmäisenä tehtävänä on kerätä rahaa tammikuun 5. päivänä järjestettävän Georgian senaatinvaalin republikaaniehdokkaille.

Trump kiistää, mutta hallinto muuttaa

Yhdysvaltain pääkaupungissa vallitsee erikoinen ilmapiiri. Trump ei ole myöntänyt tappiotaan Joe Bidenille, mutta käytännössä vallanvaihto on jo täydessä käynnissä.

Lopullista niittiä odotetaan 14.12., kun valitsijat äänestävät presidentistä. Valitsijoiden äänet ovat 306–232 Bidenin hyväksi.

Trumpin kampanjan nostamat kanteet ovat yksi toisensa perään kaatuneet oikeusistuimissa. Trumpin luottomiehenä tunnettu oikeusministeri William Barr sanoi AP:n haastattelussa, ettei todisteita laajamittaisesta vilpistä ole esitetty (siirryt toiseen palveluun).

Sekavilta vaikuttavat oikeustoimet (siirryt toiseen palveluun) nähdäänkin osana uutta kansanliikettä, jota Trump on viime viikot käynnistellyt.

Presidentti lähdössä helikopterilla golfklubiltaan Sterlingistä, Virginiasta viikko sitten. Kuva: Shawn Thew / EPA

Trump on ollut vaalien jälkeen huomattavan vähän julkisuudessa, mikä on vauhdittanut huhumyllyä hänen todellisista aikeistaan.

Hän armahti viime viikolla entisen turvallisuuneuvonantajansa Michael Flynnin, ja hänen uumoillaan armahtavan (siirryt toiseen palveluun) lähiviikkoina muita lähipiiriläisiään. Oikeusministeriö selvittää (siirryt toiseen palveluun)Yhdysvaltain presidentillisiin armahduksiin liittyviä lahjusepäilyjä.

Republikaanipuolueelle Trump on sekä uhka että mahdollisuus. Hän on puolueen suosituin poliitikko, joka kuitenkin jakaa voimakkaasti myös konservatiivileiriä.

Huomio nyt Georgian kohtalonvaalissa

Georgian uusintavaali tammikuussa on ratkaiseva koko maan kannalta. Jaossa on kaksi senaattorinpaikkaa ja sitä kautta enemmistö Yhdysvaltain senaatissa.

Demokraatit ovat jo saamassa haltuunsa sekä Valkoisen talon että kongressin edustajainhuoneen. Enemmistö senaatissa toisi heille poikkeuksellisen valta-aseman supervallan politiikassa.

Presidentti Donald Trump palaamassa Valkoiseen taloon Camp Davidistä sunnuntaina. Kuva: Chris Kleponis / EPA

Trump pitää lauantaina Georgiassa kampanjatilaisuuden republikaanien senaattoriehdokkaiden David Perduen ja Kelly Loefflerin kanssa. Trumpin odotetaan koronarajoituksista huolimatta houkuttelevan runsaasti yleisöä.

Puolueen sisällä (siirryt toiseen palveluun) Trumpin saapumiseen suhtaudutaan kuitenkin ristiriitaisesti. Republikaanien suurin huoli on se, että nyt paikalle saapuvat Trumpin kannattajat jäävät tulevana vaalipäivänä kotiin.

"Vakavan väkivallan vaara kasvanut"

Georgian presidentinvaalien äänet laskettiin Trumpin vaatimuksesta uudelleen, mutta Bidenin voittoa osavaltiossa se ei vesittänyt. Trump on sen jälkeen arvostellut tviiteissään ankarasti Georgian vaaleista vastanneita virkamiehiä, etenkin kuvernööri Brian Kempia ja sisäministeri Brad Raffenspergeria.

He ovat molemmat republikaaneja. Trump kehui aiemmin Raffenspergeria loistavaksi (siirryt toiseen palveluun). Nykyisin hän on presidentin mielestä "kansanvihollinen."

Georgian johtava vaalivirkailija (siirryt toiseen palveluun) vetosi Trumpiin ja paikallisiin poliitikkoihin, jotta he eivät kärjistäisi ilmapiiriä enää lisää. Georgian sisäministeriössä työskentelevä Gabriel Sterling sanoi pelkäävänsä, että joku saa kohta surmansa ellei retoriikka muutu.

Lue lisää:

.
.