1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Asuntolainan lyhennysvapaiden kysyntä normalisoitui, Trumpin tukijat keräävät isoja rahasummia, koulujen purkuinto hävittää rakennushistoriaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kerrostalo.
Pankkien mukaan valtaosa keväällä maksutonta lyhennysvapaata ottaneista on sen loputtua jatkanut asuntolainan lyhentämistä normaalisti. Tiina Jutila / Yle

Koronapelko näyttää hellittävän asuntovelallisilla

Pankkien mukaan asuntolainan lyhennysvapaiden kysyntä on viime kevään piikin jälkeen palannut koronaa edeltävälle tasolle. Viime aikojen koronatartuntojen kasvu ei pankkien mukaan ainakaan vielä näy suuremmassa määrin lyhennysvapaiden hakemisena. Jatkoa lyhennysvapaisiin ovat hakeneet asiakkaat, joiden alalla lomautukset ovat esimerkiksi jatkuneet tai muuttuneet irtisanomisiksi.

Presidentti Trumpin tukijat ovat lahjoittaneet valtavia rahasummia

Donald Trumpin kannattaja osoittaa mieltään oikeustalon edustalla Michiganissa.
Donald Trumpin kannattaja osoitti mieltään oikeustalon edustalla Michiganissa keskiviikkona.Rey Del Rio / AFP

Pelastakaa Amerikka -järjestö keräsi marraskuussa 150 miljoonaa dollaria Donald Trumpin tulevan toiminnan rahoittamiseen. Pelastakaa senaatti – jota johtaa Trumpin poika Donald Jr. – kerää rahaa senaatin paikkajaon kannalta ratkaisevan Georgian uusintavaalia varten. Itse presidentti on ollut vaalien jälkeen huomattavan vähän julkisuudessa, eikä ole vieläkään myöntänyt vaalitappiota. hävinneensä vaaleja.

Koulujen purkuinto hävittää rakennushistoriaa ja rahaakin palaa

Kaivinkone purkaa koulua.
Turkulaisesta Runosmäen koulurakennuksesta oli nurkka jäljellä vielä marraskuussa.Jari Hakkarainen / Yle

1970-luvun vaiheilla rakennettuja kouluja puretaan eri puolilla Suomea. Kokonainen julkisen rakentamisen aikakausi on häviämässä ilman keskustelua. Tilanne huolestuttaa esimerkiksi Kaarinassa, missä entiset virkamiehet perustivat rakennussuojeluyhdistyksen. Tuoreen tutkimuksen mukaan koulujen peruskorjaaminen olisi halvempi ja kestävämpi ratkaisu.

Lännestä saapuu lumisateita

Perjantain sääkartta.
Yle Sää

Lumi- tai räntäkuuroja tulee enimmäkseen Länsi-Lapissa, länsirannikolla ja etelärannikolla, paikoin myös idässä vesistöjen lähellä. Päivällä lämpötila on vähän nollan molemmin puolin, mutta tuuli lisää kylmän tuntua.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi