1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat loppukesästä koko maassa

Nousu oli suurinta pääkaupunkiseudulla.

omakotitalot
Omakotitaloja.
Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1 647 euroa.Maria Wasström / Yle

Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat heinä–syyskuussa 2,8 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan jaksoon, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudulla nousu oli peräti 5,3 prosenttia ja muualla maassa 2,5 prosenttia.

Verrattuna edelliseen vuosineljännekseen hinnat nousivat 1,7 prosenttia.

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1 647 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 492 euroa. Hintojen nousun taustalla näkyi myös vilkastunut kauppa, kun vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin koko maassa yli kolme prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Pääkaupunkiseudulla kauppamäärä kasvoi noin kuudella prosentilla.

Tilasto perustuu Maanmittauslaitoksen ylläpitämään kiinteistöjen kauppahintarekisteriin ja kattaa omalla tontilla olevat omakotitalot.

Myös pientalotonttien hinnat kipusivat. Koko maassa hinnat nousivat viime vuoteen verrattuna 7,4 prosenttia ja edellisestä neljänneksestä 2,8 prosenttia. Kauppamäärä pysyi pääkaupunkiseudulla ennallaan, mutta muualla maassa kauppamäärä kasvoi 31 prosenttia.

Pientalotontin keskimääräinen neliöhinta oli 20,6 euroa ja keskimääräinen myydyn tontin pinta-ala vajaat 3 000 neliömetriä.

Lue seuraavaksi