Paula-Sirkka Vähämäki antaa ihmisille lohtua heidän heikoimmalla hetkellään – "Koskaan ei voi tietää, mitä puhelimessa tulee vastaan"

Ylöjärveläinen Vähämäki valittiin perjantaina vuoden 2020 vapaaehtoiseksi.

Paula-Sirkka Vähämäki antaa kriisissä olevalle ihmiselle mahdollisuuden tulla kuulluksi. Vähämäki ei neuvo, vaan tarjoaa näkökulmia asioihin. Kuva: Miikka Varila / Yle

Vapaaehtoinen kriisityöntekijä Paula-Sirkka Vähämäki on viettänyt valtaosan kuluneesta vuodesta muiden suomalaisten tapaan etätöissä.

Ja puhelin on soinut. Apua on tarvittu.

Vähämäki toimii vapaaehtoisena tukihenkilönä Tampereen mielenterveysseuran kriisikeskus Osviitassa. Osviitan päivystysvuoroissa hän on ottanut vastaan viimeisen seitsemän kuukauden aikana 863 puhelua.

Aiheet ovat pysyneet Vähämäen vapaaehtoisuran ajan melko samanlaisina: sairautta, itsetuhoisia ajatuksia, parisuhde- ja taloushuolia. Jotain on kuitenkin muuttunut 20 vuoden aikana.

– Ongelmat ovat jollain tavalla syvempiä, ja ihmisillä on entistä enemmän vaikeuksia selvitä normaalista arjesta.

Tänä vuonna on korostunut yksi pahoinvoinnin lähde.

– Nyt korona-aikana on korostunut ihmisten yksinäisyys.

Palkinto pitkästä auttamistyöstä

Vähämäki on osallistunut vapaaehtoiseen kriisitoimintaan 21 vuoden ajan sekä kasvotusten että puhelimitse. Nyt hän sai työstään palkinnon, kun Kansalaisareena palkitsi hänet vuoden vapaaehtoisena.

– Olen iloinen ja hämmentynyt.

Koronavuosi on lisännyt kriisityön tarvetta Suomessa. Palkintoraati korostikin tämän vuoden valinnassaan uudenlaisen tuen tarpeisiin vastaavaa vapaaehtoisuutta. Raati korosti valinnassaan myös Vähämäen pitkäaikaista toimintaa vapaaehtoisena.

Mikä on saanut Vähämäen jaksamaan toisten auttamista kaikki nämä vuodet?

– Se, että voin auttaa ihmistä tulemaan kuulluksi. Se, että saa ihmisen vaikkapa lopettamaan itkunsa, antaa voimaa. Tietysti myös työyhteisön tuki on todella tärkeää.

Kriisipuhelimeen soittavien ihmisten ongelmien kirjo on mittava. Miten Vähämäki pystyy kohtaamaan niin erilaiset ongelmat?

– Koskaan ei voi tietää, mitä puhelimessa tulee vastaan. Pitää olla nöyrästi valmis kaikkeen.

Armollisuus itseä ja muita kohtaan auttaa Vähämäkeä kohtaamaan ihmisten murheita.

– Olen riittävä omana itsenäni ja teen parhaani. Se riittää usein saamaan asiakkaan olon paranemaan.