Hyppää sisältöön

Stora Enso investoi 14 miljoonaa euroa Sunilan tehtaaseen Kotkassa – rakentaa uuden käsittely- ja pakkauslaitoksen

Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä Kotkassa vuodesta 2015 alkaen.

Ligniinin valmistus aloitettiin Sunilan tehtaassa Kotkassa vuonna 2015. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Metsäyhtiö Stora Enso investoi 14 miljoonaa euroa Sunilan tehtaaseen Kotkassa.

Yhtiö rakentaa Sunilan tehtaan yhteyteen uuden laitoksen ligniinin käsittelyä ja pakkaamista varten. Uudessa laitoksessa aletaan valmistaa ligniinirakeita. Nykyisin tehdas toimittaa ligniinin kuivana jauheena tai kosteana.

Stora Enson mukaan ligniinin valmistaminen rakeina tehostaa tuotteen käsittelyä ja pakkaamista.

– Investoinnin avulla voimme tarjota asiakkaille tehokkaampia tapoja käsitellä kuivaa ligniiniä ja toimittaa sitä suurissa säiliöissä. Sen lisäksi, että se alentaa pakkaus- ja kuljetuskustannuksia, ligniinirakeiden pakkaaminen on helpompaa ja nopeampaa verrattuna tämänhetkiseen kuivaan jauheeseen, joka vaatii erikoislaitteita, Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström sanoo tiedotteessa.

Laitoksen rakentaminen aloitetaan arviolta vuoden 2021 kesään mennessä, ja arvioitu valmistumisaika on vuonna 2022.

Sunilan tehdas on tiettävästi ensimmäinen maailmassa, joka tuottaa kuivattua ligniinijauhetta kemianteollisuudelle. Ligniiniä käytetään esimerkiksi fenolin korvaajana liimoissa, bitumin korvaajana asfaltissa sekä biomuoveissa. Tulevaisuudessa sitä voidaan käyttää myös materiaalina esimerkiksi sähköautojen akuissa.

Ligniini puristetaan erilleen havusellumassan sivutuotteesta mustalipeästä. Sen jälkeen ligniini kuivataan ja pakataan jatkokäyttöä varten.

Stora Enson Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisesti vuodesta 2015 lähtien. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia.

Lue lisää: Stora Enso alkaa valmistaa puusta materiaalia sähköautojen akkuihin – koelaitos käynnistyy ensi vuoden alussa Kotkassa

Stora Enso investoi 10 miljoonaa euroa koelaitokseen Kotkassa – yhtiö tähtää akkumarkkinoille

Suomessa muhii jättipotti – tehdas eristi puusta aineen, josta voi tehdä ympäristöystävällisiä maaleja ja liimoja