Helvetin enkelien epäillään organisoineen Suomeen 1,2 miljoonan euron edestä huumeita – jengien tiloista takavarikoitiin aseita, räjähteitä ja huumeita

Lappeenrannassa toimivan kansainvälisen rikollisryhmittymän epäillään hankkineen ja levittäneen suuria määriä huumeitä Etelä-Suomessa.

Laaja järjestäytyneen rikollisuuden juttukokonaisuus on siirtynyt syyteharkintaan. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Poliisi on saanut valmiiksi laajan järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvän juttukokonaisuuden esitutkinnan. Kokonaisuus on siirtynyt syyteharkintaan.

Helvetin enkelit -moottoripyöräjengiin kuuluneiden henkilöiden epäillään hankkineen ja levittäneen suuria määriä huumausaineita Etelä-Karjalan lisäksi Etelä-Suomessa.

Esitutkinnan keskiössä on ollut järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä laajamittainen huumausaineiden maahantuontiorganisaatio. Poliisi epäilee, että Suomeen on tuotu useassa erässä huomattava määrä kokaiinia, amfetamiinia ja ekstaasia.

Useita kotietsintöjä Etelä-Suomessa

Poliisi tiedotti jutusta ensimmäisen kerran joulukuussa 2019. Tuolloin poliisi teki kotietsintöjä ja kiinniottoja 13 kohteessa Lappeenrannassa, Kotkassa, Kouvolassa, Lahdessa ja Helsingissä.

Kohteina olivat poliisin mukaan muun muassa kansainvälisten rikollisryhmien kerhotilat Lappeenrannassa, Kotkassa ja Kouvolassa sekä kaksi eri jengitilaa Lahdessa.

Etsintöjen yhteydessä takavarikoitiin 13 ampuma-asetta, useita kiloja räjähteitä ja huumausaineita.

Etsinnät ja kiinniotot jatkuivat vuoden 2020 alussa Helsingissä.

Kolmas vaihe toteutettiin tammikuun puolivälissä Lappeenrannassa, jolloin kohteena oli muun muassa paikallisen moottoripyöräkerhon kerhotilat. Etsintöjen yhteydessä takavarikoitiin huumausaineita ja otettiin kiinni kerhon johtohenkilö.

Suomeen päätyi huumeita 1,2 miljoonan euron arvosta

Jutun keskiössä olleen huumeiden maahantuontiorganisaation epäillään olleen mukana järjestelemässä Suomen huumausainemarkkinoille neljää erää. Näistä kaksi on tuotu maahan ja kaksi on takavarikoitu matkan varrella.

Suomeen päätyneissä kahdessa eri huume-erässä epäillään olleen molemmissa noin 40 000 ekstaasitablettia, noin neljä kiloa amfetamiinia ja noin 200 grammaa kokaiinia. Näiden Suomeen päätyneiden kahden erän yhteisarvo noin 1,2 miljoonaa euroa.

Epäiltyjä noin 30

Esitutkinnan yhteydessä on tutkittu myös useita rikollisjärjestöjen jäsenten tekemiä väkivaltarikoksia.

Esitutkinnan aikana on ollut vangittuna yhteensä 12 henkilöä. Rikoksesta epäiltyjä on yhteensä noin 30.

Kokonaisuuden esitutkinnassa on ollut mukana Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen lisäksi Helsingin poliisilaitos, Tulli, Keskusrikospoliisi ja Hämeen poliisilaitos.