Hyppää sisältöön

Kirkon puhelimet alkoivat soida, kun uusista kokoontumisrajoituksista kerrottiin – hautajaisiin pääsevät jälleen vain lähimmät

Kymmenen hengen raja voidaan ylittää, jotta lähiomaiset pääsevät mukaan. Turussa ystäviä ei lasketa tähän joukkoon.

Hautajaisissa noudatetaan lähtökohtaisesti voimassa olevia kokoontumisrajoituksia. Arkistokuva. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Kiristyneet kokoontumisrajoitukset vaikuttavat jälleen myös hautajaisten järjestelyihin. Monissa maakunnissa hautajaisiin saa lähtökohtaisesti osallistua vain kymmenen ihmistä.

Aluehallintoviraston määräämä kokoontumisrajoitus voidaan kuitenkin ylittää hautaan siunaamisessa, jotta vainajan kaikkein lähimmät ihmiset pääsevät mukaan. Väkimäärä pyritään silti pitämään mahdollisimman pienenä.

Ketkä sitten lasketaan lähimmiksi ihmisiksi? Esimerkiksi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä on määritelty, että lähimmiksi lasketaan puoliso, lapset, lapsenlapset, lapsenlapsenlapset, sisarukset, vanhemmat ja isovanhemmat.

– Perheet ovat erilaisia, joten joissakin tapauksissa tämä joukko jo ylittää kymmenen hengen rajan. Haluamme varmistaa, että läheisimmät perheenjäsenet pääsevät mukaan siunaukseen. Se on kuitenkin ainutkertainen hetki, sanoo diakonia- ja sielunhoitotyön johtaja Teemu Hälli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä. Hän toimii myös seurakuntayhtymän valmiuspäällikkönä ja varautumisryhmän puheenjohtajana.

Ystäviä listalla ei ole. Jos siunaustilaisuuden vierasmäärä on ylittämässä kymmenen hengen rajan, ystäviä ei lasketa lähiomaisiksi. Näin ollen he eivät pääse osallistumaan siunaustilaisuuteen.

– Näin valitettavasti on, jos kymmenen hengen raja ylittyy. Tänä vuonna on oltu usein tilanteessa, jossa siunaustilaisuuteen eivät ole päässeet kaikki, jotka olisivat halunneet, Hälli sanoo.

Pappi päättää

Virallisen ohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan osallistujamäärä voidaan "pastoraalisista syistä ylittää". Pastoraaliset syyt viittaavat siihen, että päätöksen tekee siunaava pappi.

– Siunausperheet ovat yhteydessä pappiin, joka hoitaa siunauksen. Yhdessä keskustellaan tilanteesta, ja pappi tekee päätökset. Puhutaan sielunhoidollisesta päätöksestä, selventää Teemu Hälli.

Asia on ymmärrettävästi herättänyt kysymyksiä jo nyt. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän puhelimet alkoivat soida samalla hetkellä, kun annettiin tieto tulevien viikkojen rajoituksista. Hällin mukaan monessa perheessä mietitään nyt, kuinka siunaus voidaan toteuttaa ja miten henkilömäärää rajataan.

Myös keväällä asia herätti keskustelua, ja seurakunnat joutuivat avaamaan rajoitusten perusteita omaisille.

– Kokoontumisrajoitusten vaikutus hautajaisiin mietityttää nyt monessa perheessä, kertoo Teemu Hälli Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymästä. Kuva: Paula Collin / Yle

Kuinka hautajaisissa sitten korona-aikaan kuuluu toimia? Kirkossa suositellaan maskin käyttöä, ja turvavälit on syytä pitää myös siunaustilaisuudessa. Asioista ohjeistetaan kirkoissa.

Papit eivät kuitenkaan lähtökohtaisesti puutu siihen, miten tilaisuudessa käyttäydytään. Kukaan ei siis käy esimerkiksi kieltämässä halaamista.

– Nämä ovat ihmisten henkilökohtaisia asioita, joita ei pappina voi lähteä rajaamaan, Hälli sanoo.

Kirkon sesonkiaika siirtyi verkkoon

Tiukentuneet kokoontumisrajoitukset näkyvät myös kirkon muussa toiminnassa. Häitä ei tähän vuodenaikaan ole paljon, mutta kasteiden järjestämisestä keskustellaan tapauskohtaisesti. Keväällä osa kasteista siirrettiin.

Joulun aika on kirkolle perinteisesti vilkasta, joten muita tapahtumia joudutaan perumaan ja siirtämään verkkoon normaalia enemmän.

Esimerkiksi kauneimpia joululauluja voi nyt laulaa verkossa.

– Onhan tämä sääli. Nyt on kirkon sesonkiaika, ja moni haluaa tulla kirkon tilaisuuksiin osana joulua. Mielellään tarjoaisimme niitä myös perinteisessä muodossa, Teemu Hälli sanoo.

Myös jumalanpalveluksiin voi osallistua verkossa (siirryt toiseen palveluun).

Yle-tunnuksella voit osallistua keskusteluun. Se on auki 5.12. klo 23 asti.

Lue myös: