1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Onko maskin takana oleva asiakas täysi-ikäinen? Alkossa myyjä voi pyytää paljastamaan kasvot

Kasvomaski voi hidastaa myös auton polttoaineen tankkausta.

kasvomaskit
Alkon kassa
Alkon myyjän pitää pystyä varmistamaan asiakkaan täysi-ikäisyys.Karri Laihonen / Yle

Kasvomaskien käyttö on yleistynyt katukuvassa. Se onkin suositusten mukaista, mutta kaikissa tilanteissa maskin käyttö ei ihan onnistu.

Alko on hyvä esimerkki siitä, millaisia hankaluuksia kasvomaski aiheuttaa arkisten asioiden hoitamisessa. Siellä myyjän on varmistettava asiakkaan ikä, jos asiakas vaikuttaa alle 30-vuotiaalta.

– Silloin kun nuorelta näyttävän asiakkaan ikä täytyy tarkistaa, meidän on pyydettävä häntä poistamaan maski kasvoiltaan, sanoo palvelupäällikkö Jani Kaarros Porin keskustan Alkosta.

Tilanne on ristiriitainen maskin käytöstä annettujen ohjeiden kanssa. Terveysviranomaisten mukaan maskia ei saisi turhaan kosketella. Alkossa maskia neuvotaan raottamaan irrottamalla se korvan takaa.

– Todella hienosti asiakkaat ovat tämän ymmärtäneet. Tietenkin asia pyritään tekemään mahdollisimman turvallisesti, Kaarros sanoo.

Kaarroksen mukaan monet nuoret asiakkaat ovat oma-aloitteisia ja näyttävät kasvonsa jo ennen kuin myyjä ehtii sitä edes pyytää.

Tunnistamista kaivataan myös bensa-asemalla

Kasvojen tunnistaminen voi olla tärkeää myös muissa tilanteissa. Esimerkiksi huoltoasemilla voi olla järjestelmä, jonka seurauksena bensapumppu lähtee käyntiin vasta sen jälkeen, kun kassalla oleva myyjä antaa siihen mahdollisuuden.

Järjestelmät on rakennettu estämään polttoainevarkauksia. Monen huoltoaseman kassalla on monitorit, joista henkilökunta näkee koko mittarikentän. Näin myyjä voi arvioida asiakkaan luotettavuuden, ennen kuin hän antaa luvan tankkaamiselle.

– Onhan se tietysti vaikeampaa, jos asiakkaan kasvoja ei näy, sanoo Porissa, Tiilimäen Nesteellä työskentelevä Santeri Renvall.

Renvall sanoo, että auton rekisteritunnus helpottaa tilannetta. Jos rekisterinumero näkyy monitorissa tarpeeksi hyvin, pystytään auton omistaja tarvittaessa jäljittämään. Mutta jos asiakkaalla on maski kasvoillaan ja auton rekisterinumero esimerkiksi kuran peitossa, tilanne hankaloituu.

– Siinä tapauksessa mittaria ei avata, Renvall toteaa.

Vilpin mahdollisuus lisää kontrollin määrää

Kasvomaskien yleistyminen voi huokutella kokeilemaan vilppiä. Kukaan ulkopuolinen ei ihmettele enää kasvojen peittämistä, ja joillekin se voi tuoda mieleen tilanteen hyödyntämisen.

Alkon hylly
Asiakkaat ovat suhtautuneet tunnistautumiseen ymmärtäväisesti, ainakin Porin keskustan Alkossa.Karri Laihonen / Yle

Alkon palvelupäällikkö Jani Kaarros myöntää, että kasvomaskien yleistyminen on lisännyt kontrollin määrää. Alko haluaa varmistua, että vastuullisuus alkoholijuomien myynnissä pysyy samalla tasolla kuin ennenkin.

Huijausyrityksiä Kaarros ei ole havainnut normaalia enempää. Hän on myös varma, että kasvojen peittämisellä ei pysty harhauttamaan myyjää.

– Kaikilla Alkon myyjillä on hyvä koulutus. Me olemme tarkkoina – hyvässä hengessä tietenkin, Kaarros sanoo.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Keskustelu on auki 8.12. klo 23:een asti.

Lue seuraavaksi