Hyppää sisältöön

Mikkelissä selvitetään yhä arvoituksellisia salmonellatapauksia – Oirehtivia on ilmaantunut

Mikkelin keskuskeittiö toimittaa ruokaa kymmeniin kouluihin, päiväkoteihin ja hoitokoteihin. Toistaiseksi tilanne on rauhallinen.

Mikkelissä halutaan varmistua siitä, että keskuskeittiön ruoassa ei ole ollut salmonellaa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Mikkelissä selvitetään, onko kaupungissa päässyt leviämään salmonellaa. Epäily asiasta heräsi sen jälkeen, kun ilmi tuli kaksi tapausta, joita yhdisti se, että sairastuneet olivat syöneet kaupungin keskuskeittiön ruokaa marraskuun lopussa. Tapauksilla ei kuitenkaan välttämättä ole lainkaan yhteyttä keskuskeittiön ruokaan.

Keskuskeittiö toimittaa ruokaa kymmeniin kouluihin, päiväkoteihin ja palvelutaloihin.

– Sen jälkeen, kun asiasta tiedotettiin, on tullut joitakin yhteydenottoja keskuskeittiön ruokaa syöneiltä henkilöiltä, joilla on ollut oireita, mutta ne ovat olleet lievempiä kuin kahdella ensin ilmi tulleella tapauksella, sanoo ylilääkäri Hans Gärdström.

– Joillakin oireet ovat jo loppuneet.

Vakavat tapaukset poikkeuksellisia

Gärdströmin mukaan ripulia ja kuumetta aiheuttava salmonella on useimmiten lievä sairaus, mutta sillä on myös hankalia muotoja, jotka vaativat sairaala- tai jopa teho-osastohoitoa. Riskiryhmässä ovat etenkin ihmiset, joilla on muita sairauksia pohjalla ja yleiskunto on heikko.

Vakavat tapaukset ovat kuitenkin poikkeuksellisia.

– Yleensä tauti paranee itsekseen. Lepo ja nestetasapainosta huolehtiminen ovat perusasiat, Gärdström sanoo.

Gärdströmin mukaan tällä haavaa näyttää siltä, että salmonella tuskin on leviämässä Mikkelissä laajalti. Jos niin olisi käynyt, hoitoon hakeutuneita olisi Gärdströmin arvion mukaan todennäköisesti jo enemmän.

– Kun tulee pienikin epäily, siihen suhtaudutaan vakavasti, Gardström sanoo.

.
.