1. yle.fi
  2. Uutiset

Pfizer pystyy valmistamaan koronavirusrokotetta tänä vuonna vain puolet aiemmin ilmoitetusta määrästä – syynä ongelmat tuotannossa

100 miljoonan annoksen sijaan yhtiö uskoo pystyvänsä toimittamaan vuoden loppuun mennessä 50 miljoonaa annosta.

Koronarokote
Kuvassa on visiiriä käyttävä nainen New Yorkissa.
Kasvovisiiriä ja -maskia käyttänyt nainen ohitti Pfizerin päämajan New Yorkissa marraskuun 9. päivänä.Kena Betancur / AFP

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Pfizer ei pysty tänä vuonna tuottamaan koronavirusrokotetta aiemmin arvioitua määrää raaka-aineongelmien vuoksi.

Yhtiö arvioi aiemmin valmistavansa vielä tämän vuoden aikana sata miljoonaa rokoteannosta. Uuden arvion mukaan se pystyykin valmistamaan 50 miljoonaa annosta.

Yhtiö kuitenkin pitää edelleen kiinni arviosta, että se pystyy ensi vuoden aikana toimittamaan 1,3 miljardia rokoteannosta.

Pfizer sanoo uutistoimisto Reutersille syyn tuotantomäärän puolittumiseen olevan se, että testaamiseen ja raaka-aineiden toimitusketjun järjestämiseen on kulunut aiemmin luultua enemmän aikaa. Yhtiön tiedottajan mukaan tuotantolinjat on nyt saatu valmiiksi ja rokoteannoksia valmistuu nopeaan tahtiin.

The Wall Street Journal -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman nimettömän lähteen mukaan marraskuussa huomattiin, ettei osa rokotteen valmistamiseen tarvittavista raaka-aineista täyttänyt vaatimuksia.

– Jotkut varhaisvaiheen raaka-aine-erät eivät täyttäneet standardeja. Korjasimme asian, mutta aika loppui kesken, jotta pystyisimme toteuttamaan ennakoidut toimitukset, rokotteen kehittämisessä mukana ollut lähde sanoo WSJ:lle.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tavallisesti suuria raaka-aine-eriä ryhdytään tilaamaan ja tuotanto- ja toimitusketjua rakentamaan vasta, kun rokote on saanut hyväksynnän. Koronavirusrokotteen kohdalla tuotantoa on kuitenkin luotu yhtä aikaa koronarokotteen kehittämisen kanssa. WSJ:n lähteen mukaan Pfizer aloitti toimitusketjun rakentamisen jo maaliskuussa.

Pfizer ei ole aiemmin tuottanut nyt kehitetyn koronavirusrokotteen kaltaista rokotetta.

Yhdysvaltalainen Pfizer ja sen saksalainen kumppani BioNTech ilmoittivat marraskuussa, että niiden kehittämä rokote antoi testeissä 95-prosenttisen suojan COVID-19-tautia vastaan. Yhtiöiden mukaan rokotteella ei ollut havaittu testeissä haittavaikutuksia.

Pfizerin ja BioNtechin rokotetta on tilattu esimerkiksi Yhdysvaltoihin 100 miljoonaa, Britanniaan 40 miljoonaa, EU:n alueelle 200 miljoonaa ja Japaniin 120 miljoonaa annosta. EU on varannut lisäksi option 100 miljoonan ja USA 500 miljoonan lisäannoksen tilaamiseen.

Yhden ihmisen rokottamiseen tarvitaan kaksi annosta rokotetta. Britannia on ensimmäisenä maana antanut Pfizerin rokotteelle jo käyttöluvan.

Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän puheenjohtajan Ville Peltolan mukaan uutinen Pfizerin ilmoituksesta on ikävä, mutta ei niinkään yllättävä, sillä vallitseva tilanne on ollut rokotteita valmistaville yrityksille vaativa.

Hänen mukaansa on ollut epävarmaa, kuinka paljon rokotteita saadaan aluksi maiden käyttöön. Peltola kuitenkin huomauttaa, että EU:lla on sopimuksia useista rokotteista, eikä Unionissa olla yhden rokotteen varassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tuija Kumpulainen kommentoi tekstiviestitse, että vaikutukset suomalaisten rokottamiseen riippuvat lopullisesta toimitusaikataulusta.

– Jos rokote saa myyntiluvan vuoden vaihteessa ja toimitukset alkavat Euroopassa alkuvuodesta, niin rokotuksetkin käynnistyvät siinä vaiheessa. Ne kohdentuvat alkuun sote-henkilöstölle.

– Koko väestön kannalta lopullinen toimitusaikataulu on merkittävin asia maakohtaisen jakelun lisäksi. On hyvä muistaa, että meillä on suunnitelma useammasta rokotteesta ja etenemme sillä vauhdilla, minkä myyntiluvat ja tuotantoaikataulut sallivat, Kumpulainen kommentoi.

Lisätty 4.12. klo 12:57 Tuija Kumpulaisen ja Ville Peltolan kommentit.

Lue myös:

Päivittyvä koronavirusseuranta

USA:n johtava tartuntatautilääkäri Fauci pahoitteli puheitaan – arvioi aiemmin Britannian kiirehtineen rokotteen lupaprosessia

Rokote koronaa vastaan tarjotaan kaikille halukkaille, hallitus neuvotteli järjestyksestä – Arvio: hoitajien rokotukset alkavat ensi kuussa

Koronarokotteiden huimasti nostamia osakkeita on haalittu suuria määriä myös suomalaisten salkkuihin – mutta onko edessä yhä nousua vai lässähdys?

Ensimmäinen koronarokote sai käyttöluvan Britanniassa, ensimmäiset rokotukset käynnistyvät ensi viikolla – katso rokotteen hyväksyneen viranomaisen info

Kuinka annetaan kymmeniä tuhansia koronarokotteita lyhyessä ajassa? Johtajalääkäri kertoo, miten Helsinki aikoo toimia: "Varaudumme, että siitä tulee käsirysyä"

Kilpajuoksu koronarokotteesta: Miljardeja rokoteannoksia on jo myyty, mutta kuka ne saa ja milloin?

Pfizer ja BioNTech hakevat käyttölupaa koronarokotteelle

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi