1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Marin Ylen erikoislähetyksessä: Valmiuslain käyttöönotolle ei akuuttia tarvetta – hallitus on valmiudessa jouluna, mikäli koronatilanne pahenee

Yle Uutiset summasi koronavuoden tapahtumia yhteen Koronan läpi -erikoislähetyksessä.

Pääministeri Sanna Marin Säätytalon portailla.
Pääministeri Sanna Marin oli haastateltavana Yle Uutisten erikoislähetyksessä. Voit palata yllä olevasta tallenteesta myös lähetyksen muihin aiheisiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi Ylen Koronan läpi -erikoislähetyksessä SDP:n ristiriitaisia viestejä valmiuslain käytöstä.

Marin sanoi eilen, että valmiuslain käyttöönotolle ei ole tarvetta. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoi puolestaan tänään HS:lle (siirryt toiseen palveluun), että valmiuslaki tulee jollakin aikataululla käyttöön.

Pääministerin mukaan akuuttia tarvetta valmiuslaille ei ole, mutta tilanne voi muuttua nopeasti.

– Tätä on mahdotonta arvioida ennalta. Me kuulimme eilen hyvin tarkan epidemiologisen tilannekatsauksen sairaalahoidon kapasiteetista. Tilanne näyttäisi nyt siltä, että epidemian osalta ei ole kiihtymistä käynnissä. Eli tilanne on rahoittunut viime viikkojen aikana, mutta päivittäiset tartuntaluvut ovat silti korkeita, emmekä voi me voi huokaista helpotuksesta, Marin sanoo.

Marinin mukaan sairaalahoidon riittävyyttä on vaikea ennakoida, koska nopeat muutokset tilanteeseen ovat mahdollisia. Sen vuoksi hallitus on koko joulun valmiudessa välittömiin toimiin, jos tilanne menee huonompaan suuntaan.

– Erityisesti sairaanhoidon kuormitustilanne on sellainen, että en pysty ennakoimaan enkä ennustamaan tarvitsemmeko me valmiuslakia vai emmekö tarvitse, me varaudumme kaikkeen, Marin sanoo.

Jouluksi ei uusia rajoituksia, harkintaa läheisten kohtaamisiin

Pääministeri Marin näkee, että alueet ja sairaanhoitopiriit ovat tarttuneet koronatoimiin hyvin ja rajoitustoimenpiteet ovat toimineet, koska Suomen tautitilanne on nyt tasaantunut. Siksi Marinin mukaan hallitus ei aio antaa uusia koronasuosituksia jouluksi.

Joulupyhien ajalle pääministeri Marin suosittelee kuitenkin malttia ja harkintaa siihen, miten kohdataan läheisiä.

– Paljon on tietenkin kiinni siitä, miten ihmiset itse käyttäytyvät, etenkin nyt kun juhlapyhät lähestyvät ja on ymmärrettävästi tarve tavata sukulaisia ja ystäviä. Samalla pitäisi muistaa, että tämä on vaarallinen tauti erityisesti ikääntyneille ja riskiryhmään kuuluville. Siksi kehottaisin kaikkia suomalaisia malttiin ja harkintaan siitä, miten kohdataan läheisiä, jotka ovat tietysti meille kaikille rakkaita, Marin sanoo.

Marin arvioi, että valmiuslaissa on työkaluja, jolla voidaan varmistaa sairaanhoitajien riittävyys, mikäli sairaalahoidon kuormitus sitä vaatisi.

Pääministeri korostaa, että valmiuslaki ei ole kuitenkaan ensimmäinen keino huolehtia hoitohenkilökunnan riittävyydestä joululomilla.

Marin näyttää vihreää valoa koronalisille, jos aloite tulee työmarkkinaosapuolilta

Keskusteluun sairaanhoitajien koronalisistä Marin kommentoi, että asia kuuluu ensisijaisesti työmarkkinapöytään.

Marin näyttää vihreää valoa sairaanhoitajien koronalisille, jos työmarkkinajärjestöt tekevät esityksen koronalisästä. Nyt sellaista ei ole tullut.

– Mikäli työmarkkinajärjestöiltä tulisi esitys ja pyyntö hallitukselle pohtia rahoitusta tällaiseen korvaukseen, ilman muuta hallitus voisi sen ottaa käsittelyyn, mutta esityksen pitäisi tulla työmarkkinapöydästä. Pidän hyvin tärkeänä sitä rajaa, että hallitus ei astu työmarkkinajärjestöjen tontille, Marin sanoo.

Yle käsittelee poikkeuksellista koronavuotta.

Sanna Marin vastasi kysymyksiin Ylen Koronan läpi -erikoislähetyksessä, jonka juonsivat Seija Vaaherkumpu ja Robert Sundman. Lähetys on katsottavissa tallenteena Yle Areenassa.

Lähetyksessä kerrattiin maaliskuussa alkaneen koronavuoden kaari: kuinka maailmanlaajuinen koronapandemia saapui keväällä Kiinasta Suomeen ja levisi ympäri maailman.

Pandemiassa oleellista ovat sen vaikutukset ihmisiin: kuinka rajat sulkeutuivat, ravintolat laitettiin säppiin ja kansalaisten perusoikeuksia jouduttiin rajaamaan viruksen leviämisen taltuttamiseksi..

Erikoislähetyksessä vierailivat lisäksi vuoden aikana monille tutuksi tulleet terveysasiantuntijat: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen, THL:n erikoislääkäri Hanna Nohynek ja HUSin ylilääkäri Asko Järvinen.

Mukana ovat myös politiikan tutkija Johanna Vuorelma, valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen, Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Adina Nivukoski ja Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Yle on käsittellyt kulunutta koronavuotta ja sen seurauksia torstaina 17. joulukuuta monipuolisesti eri sisällöissä ja välineissä, niin televisiossa, radiossa kuin verkossa.

Jaa tarinasi, videoita tai kuvia valon hetkistä korona-ajan keskellä.