1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. journalismi

Hassutteleva humoristi Jari Vesa oli henkilöhaastattelujen mestari: "Hän sai kenet tahansa avautumaan ja tuntemaan olonsa turvalliseksi"

Yleisö muistaa Anonyymit kotikiusatut, Elvis-osaston ja Oula Mäläkättäjän, mutta toimittajakollegoille Jari Vesa oli myös suoran lähetyksen suvereeni taitaja.

Televisiossa Jari Vesa tuli tutuksi suositun makasiiniohjelma Lauantaivekkarin toimittajana. Anarkistisen luovalla otteella tehtyä sarjaa olivat tekemässä muun muassa tuottaja Inari Uusimäki ja juontaja Sakari Heiskanen. Kuvassa tiimi vuonna 1999. Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Huumori nousee ensimmäisenä esiin viikko sitten menehtyneen toimittaja Jari Vesan uralta, mutta se on vain yksi osa hänen ammatillista kuvaansa. Monitaitoinen ja taitava tekijä ei kaihtanut hankalia tai vakaviakaan aiheita – mutta löysi niistäkin usein myös humoristisia piirteitä.

Radioura alkoi jo 1980-luvun lopulla Yleisradiossa. Toimittajuutensa lisäksi Jari Vesa viihdytti 1990-luvulta lähtien satoja tuhansia suomalaisia suosituissa radiohupailuissa kuten Elvis-osasto ja Anonyymit kotikiusatut.

Hän oli myös arvostettu television tekijä ja erityisesti henkilöhaastattelujen ja suorien lähetysten mestari.

Toimittajakollegat ja haastateltavat muistavat Jari Vesan läsnä olevana ja taitavana haastattelijana, joka osasi kohdata ihmiset ikään, sukupuoleen ja asemaan katsomatta tasaveroisen kunnioittavasti.

– Tuntui, että hän voi mennä kenen tahansa haastateltavan eteen, olla siinä omana itsenään ja saada haastateltavan avautumaan ja tuntemaan olonsa turvalliseksi. Hänen tapansa tehdä haastatteluja oli esimerkillisen taidokas, tarkka ja hauska, kuvailee pitkäaikainen työtoveri, Lauantaivekkari-ohjelman toinen juontaja Sakari Heiskanen.

Jari Vesa oli myös rohkea heittäytyjä, joka ei pelännyt panna jutuissaan itseään likoon.

Kekseliäästi edellä aikaansa

Lauantaivekkarissa (siirryt toiseen palveluun) Jari Vesa oli aikaansa edellä muun muassa siinä, että se oli ensimmäinen bimediaalinen eli yhtä aikaa kahdessa välineessä suorana lähetettävä ohjelma.

Vesa ja kuvaaja Juha "Pikku-Jussi" Norokytö tekivät suoria inserttejä TV1:llä lähetettävään Lauantaivekkariin ja samaan aikaan Vesa juonsi suoraa Lauantaimakkara-nimistä lähetystä Ylen paikallislähetyksessä Radio Perämeressä.

Lauantaivekkarin tuottajana ja toimitussihteerinä työskennelleen Inari Uusimäen mukaan Jari Vesa oli ennen kaikkea kekseliäs ja luotettava työkaveri.

– Jos hänen kanssaan sovittiin jotain, niin se piti. Kun tehdään suoraa lähetystä, se on erittäin hyvä taito, Uusimäki sanoo.

Lauantaivekkari aukoi uusia uria television tekemisessä muutenkin kuin ylittämällä välinerajoja.

Uusimäen mukaan koko työryhmässä eli vapauden tunne: nyt voidaan tehdä mitä vain, mihin tekniset rahkeet riittävät. Tätä luovuutta Jari Vesa ruokki omalla persoonallaan ja tavallaan tehdä työtä.

Lauantaivekkari: Mikätin on ihme vekotin (Elävä arkisto)

Anarkistisessa luovuudessaan työ Jari Vesan kanssa oli usein ennalta arvaamatonta, mutta luottamusta ei koskaan särjetty.

– Hänen kanssaan oli ihana tehdä töitä. Hän opetti minulle valtavasti asenteesta jolla töitä tehdään ja olen tavattoman ylpeä niistä vuosista, jotka saimme tehdä Lauantaivekkaria yhdessä, Uusimäki sanoo.

Gonzo-journalismia Kärkkärin tyyliin

Lauantaivekkariin Jari Vesa löydettiin nuorten ohjelmista. Kouluikäisille suunnatun KesäQ:n yksi hahmo oli hänen luomansa riehuva reportteri Kärkkäinen, joka tarttui ennakkoluulottomasti ja omaperäisen väistelemättömästi aiheeseen kuin aiheeseen.

Lasten ja nuorten asia oli Jari Vesalle tärkeä ja hän piti huolen, että myös esimiehet tämän tiesivät. Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 1996 kritiikin piikki osui Ylen ohjelmajohtoon, kun KesäQ oli päätetty lopettaa lyhyeen.

– Mediavisionääreille lapset ja nuoret ovat vaarattomia, turhia joukkoja. Ne eivät soita ohjelmapäivystykseen eivätkä kirjoita mielipidesivuille. Väitän silti, että hyvä lasten- tai nuortenohjelma kirkastaa kanavan kuin kanavan imagea, tuolloin 35-vuotias mediapersoona kommentoi.

KesäQ: Kärkkäri, riehuva reportteri (Elävä arkisto)

Huumorikeikoilla pitkin maata

Pitkäaikainen radiotyö huumoriohjelmien parissa alkoi jo 1990-luvulla Elvis-osasto -nimisestä ohjelmasta, jota Jari Vesa teki yhdessä Jope Ruonansuun ja Tommi Reposen kanssa. Ohjelma ja sen jatko-osa Washington Bar nousivat valtakunnalliseen huippusuosioon ja niistä tehtiin myös kymmeniä tuhansia kappaleita myyneet levytykset.

Suosion huipulla bussi kierrätti kolmikkoa live-keikoilla pitkin Suomea lähes joka viikonloppu, muistelee Tommi Reponen.

– Tehtiin 30 vuotta hommia yhdessä, mutta koskaan meillä ei ollut riitaa. Jari oli niin suurisydäminen, että hänen kanssaan ei pystynyt joutumaan riitoihin. Ainutlaatuinen mies.

Reposen parina syntyi myös Radio Suomen kanavalla vuosina 2002-2019 esitetty Anonyymit kotikiusatut -ohjelma, jossa kaksikko käsitteli ajankohtaisia asioita vinksahtaneen parisuhdehuumorin kautta.

Ohjelma on palkittu muun muassa Radio- ja tv-viihteen yhdistys Studio Kympin vuoden viihdeohjelma -palkinnolla (siirryt toiseen palveluun).

Anonyymit kotikiusatut Veijo ja Pauli eli Jari Vesa ja Tommi Reponen. Kaksikon yhteistyö kotimaisen huumorin parissa kesti 30 vuotta. – Jari oli ainutlaatuisen suurisydäminen mies, sanoo Reponen. Kuva: Minna Aula / Yle

Radiotyö oli rakkainta

Vuodesta 2010 lähtien Jari Vesa tuli tunnetuksi valtakunnallisesti Radio Suomen Entisten nuorten sävellahjan yhtenä juontajana. Sarjan tuottaja Jorma Hietamäki kuvailee häntä innostavaksi juontajaksi, jota ei juuri tarvinnut ohjailla.

– Jari osasi saada ihmiset innostumaan, hän osasi oikealla tavalla provosoida kuuntelijoita. Hän tiesi paljon musiikista ja tunsi aikakauden, jota Enskassa muistellaan.

Hietamäelle, kuten monille muillekin Jari Vesan kanssa työskenneillelle hän oli paljon enemmän kuin vain työtoveri tai yhteistyökumppani.

– Kun minulla meni elämässä huonosti, Jari oli aina auliisti auttamassa ja kuuntelemassa ja päin vastoin. Olimme tiiviisti yhteydessä joka viikko. Hän ei ollut koskaan kateellinen kenellekään mistään, vaan aina kannusti.

Radiotyö oli Jari Vesan rakkain lempilapsi. Hän aloitti free-toimittajana silloisen Lapin Radion lähetyksiin tekemillään lasten ja nuortenohjelmilla.

Vakituinen Yle-ura alkoi vuonna 1990 – mutta vasta pitkällisen empimisen jälkeen.

– Jarilta haluttiin aina vain enemmän ja enemmän juttuja, koska mieshän oli todella taitava. Niinpä sitten alettiin houkutella häntä siirtymään silloisesta opettajan tehtävästä radion palvelukseen, muistelee pitkäaikainen esimies ja työtoveri, Yle Kemin entinen päällikkö Eero Säily.

Ylen palveluksessa Kemissä ja Hämeenlinnassa hän työskenteli yhteensä 30 vuotta reportterina, juontajana ja vuodesta 2006 myös erilaisissa esimiestehtävissä, viimeksi radiotuottajana.

Kaikkiruokainen reportteri ja taiteilijasielu

Toimittajana Vesa ei kaihtanut vakaviakaan aiheita. Hän hallitsi erityisesti suoran lähetyksen niin studiossa kuin kentällä ja teki pitkin uraansa myös terävää uutis- ja ajankohtaisjournalismia Ylen valtakunnallisiin ja aluelähetyksiin.

Hän toimi muun muassa juontajana Yle Radio Suomen eduskuntavaalitentissä Rovaniemellä keväällä 2019. Eduskuntavaaleihin liittyi myös Jari Vesan työ Ylen Vaalisohva-ohjelmassa. Hänen Lapista tekemänsä jaksot olivat sarjan katsotuimpia Yle Areenassa.

Jari Vesa teki myös lasten- ja nuorten musiikkia Idealside-yhtyeensä kanssa ja soitti Freezer-yhtyeen rumpalina.

Esiintyvänä viihdetaiteilijana hänet nähtiin lavoilla ympäri Suomen muun muassa nokinaamaisen lappilaismiehen Oula Mäläkättäjän hahmossa.

Toisaalta hän oli myös herkkä taiteilijasielu. Tätä puolta hän purki sanoitus- ja sävellystöihinsä. Jari Vesan kappaleita ovat levyttäneet muun muassa Heidi Kyrö, Janne Raappana, Ilkka Marttala ja Juha Alvari.

Jari Vesa menehtyi äkillisesti 26. marraskuuta 2020. Hän oli 59-vuotias.

7.12. kello 9.06 Korjattu juttua. Radio-ohjelma Washington Bar oli Reposen ja Ruonansuun kaksin tekemä.