1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tehy

Tehyn puheenjohtaja Terveystalon koronalisistä: "En muista koska olen viimeksi ollut näin iloinen"

Tehyn mukaan pääministeri Sanna Marin on kiistänyt HUSin johtajaylilääkärin väitteet koronalisiä koskevasta kassakaappisopimuksesta.

Tehy
Terveystalon mainoskyltti.
Terveyspalveluyritys Terveystalo ilmoitti tänään perjantaina hoitajilleen maksettavasta koronalisästä. AOP

Hoitoalan etujärjestön Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on poikkeuksellisen ilahtunut terveyspalveluyritys Terveystalon päätöksestä maksaa hoitajilleen koronalisiä.

– En muista koska olen viimeksi ollut näin iloinen. Tämä on huikea uutinen ja näyttää suuntaa muille työnantajille, Rytkönen sanoo.

Terveystalo maksaa noin 5 000 henkilöstönsä jäsenelle 500 euron ylimääräisen palkkion kiitokseksi työstä koronavuotena. Yhtiön mukaan kyseessä on noin kolmen miljoonan euron investointi.

Tehyn Rytkönen huomauttaa, että Terveystalo ei ole saanut valtiolta koronatukia, toisin kuin kunnat.

– Kunnat ovat saaneet todella mittavat koronatuet, ja niillä olisi varaa samaan, Rytkönen sanoo.

Viestinvaihtoa pääministerin kanssa koronalisistä

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on vaatinut pääministeri Sanna Marinilta vastausta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven väitteeseen koronalisistä.

Mäkijärvi kertoi MTV:n uutisille (siirryt toiseen palveluun) toissailtana, että hoitajille ei makseta erillistä koronalisää ja että linjasta vallitsee valtakunnallinen yhteisymmärrys valtionjohtoa myöten.

Rytkönen pyysi pääministeri Marinille lähettämässään viestissä (siirryt toiseen palveluun) vastausta siihen, onko valtiovalta mukana Mäkijärven maitsemassa yhteisymmärryksessä.

Tänään perjantaina Rytkönen kertoi Ylelle Marinin kiistäneen Mäkijärven esittämän yhteisymmärryksen. Yle Uutiset ei ole toistaiseksi saanut Marinilta kommenttia asiaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Niina Kauppinen lähetti Yle Uutisille sähköpostin, jossa hän välitti johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven kommentin.

– Asiasta on käyty keskusteluja, mutta pääministeri ei ole ollut näissä keskusteluissa mukana. Hänen kantansa ei ole ollut tiedossani. Käydyt keskustelut ovat olleet luottamuksellisia ja sen vuoksi en voi niitä enempää avata, viestissä todetaan.

Myöhemmin Mäkijärvi vielä tarkensi, että keskusteluja koronakorvauksista on käyty yleisellä tasolla eikä asia ole hänen mukaansa saanut kannatusta.

Lisäksi Tehyn Rytkönen halusi kuulla pääministeriltä, aikooko valtio korvata hoitajille heidän työpanoksensa koronan aikana ja miten se aikoo valvoa kunnille ohjatun koronatuen käyttöä.

Rytkösen mukaan näihin kysymyksiin pääministeri Marin ei ole toistaiseksi vastannut.

Paatero: Ei ole ollut sopimusta, että lisiä ei voisi maksaa

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kertoo Yle Uutisille sähköpostitse, että HUSin tai kuntien kanssa ei ole ollut mitään sellaista sopimusta, että lisiä ei voisi maksaa. Paatero muistuttaa, että tänään HUS ilmoittikin ylimääräisestä vuorolisästä joulun ajalle.

Paatero painottaa, että kunnat ja sairaanhoitopiirit toimivat työnantajina ja ne ovat oikea taho sopimaan ja päättämään henkilöstön kanssa palkkaukseen liittyvistä asioista.

Paatero kertoo käyneensä maanantaina keskustelun Tehyn kanssa. Ministeri kertoo keskustelussa käyneen ilmi, että koronan vuoksi työntekijöiden palkkaukseen suhtautumisessa on paljon alueellista ja työnantajakohtaista vaihtelua.

Paatero kertoo kuulleensa myös, että Terveystalon lisäksi ainakin jotkut kunnat ovat maksaneet koronan vuoksi lisiä hoitajille tai koko henkilöstölle ja hän sanoo pitävänsä sitä hyvänä asiana.

Lue seuraavaksi