1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssarokotteet

Hykyn hoitajien rokotekattavuus parani viime vuodesta mutta lääkärit ottivat influenssapiikkejä laiskemmin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän sairaala-apteekista influenssarokotteet ovat nyt loppu.

influenssarokotteet
Influenssarokotuspiikki
Hykyn koko henkilökunnan rokotekattavuus on jäänyt 56 prosenttiin.Jarkko Riikonen / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä työskentelevät hoitajat ovat ottaneet influenssarokotteita tänä syksynä selvästi ahkerammin kuin viime vuonna. Hoitajien osalta rokotekattavuus on tällä hetkellä 86 prosenttia, kun viime vuonna se oli yli 20 prosenttiyksikköä matalampi.

– Olemme pitäneet asiaa vuoden aikana paljon esillä ja korostaneet asian tärkeyttä, sanoo HYKY:n avosairaanhoidon ylilääkäri Kimmo Kuosmanen.

Lääkäreiden osalta rokotekattavuus on huomattavasti matalampi, ja jos katsotaan koko yhtymän henkilökuntaa, rokotekattavuus jää alle 60 prosentin.

– Luku on valitettavan huono, kyllä, Kuosmanen myöntää.

Hän ei osaa arvioida tarkemmin, mistä viime vuotta matalammat luvut johtuvat. Rokotteiden loppumisella ei pitäisi olla asiaan suurta vaikutusta, sillä henkilökunnan rokotukset aloitettiin jo ennen kuin rokotteiden mahdollisesta loppumisesta oli saatu tietoa. On mahdollista, että tieto kaikista henkilökunnalle annetuista rokotteista ei ole vielä päätynyt rekistereihin.

– Ensisijaisesti meidän pitää tietysti varmistaa, että tiedot ovat paikkansa pitäviä ennen kuin vedämme isompia johtopäätöksiä, Kuosmanen sanoo.

Laki rajoittaa rokottamattomien työskentelyä

Tartuntalain mukaan niillä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöillä, jotka työskentelevät tartuntatautien vakaville seurauksille alttiiden henkilöiden parissa, on oltava riittävä rokotesuoja. Tämä koskee myös influenssarokotetta. Hykyn tilastojen mukaan lääkäreistä vain 64 prosenttia on ottanut tänä syksynä rokotteen. Riittääkö yhtymässä tartuntalain mukaisesti suojattuja lääkäreitä hoitamaan riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä?

– Riskiryhmät arvioidaan hyvin tiukoin kriteerein. Tässä yhteydessä esimerkiksi kaikkia yli 65-vuotiaita ei lasketa kuuluvaksi riskirymään. Käytännössä kyse on erikoissairaanhoidossa olevista potilaista, kuten syöpäpotilaista, Kuosmanen sanoo.

Eli onko rokotettuja lääkäreitä tarpeeksi?

– Kyllä on. En näe tässä ongelmaa.

Rokotteet ovat loppu

Influenssarokotteet ovat loppuneet hyvinvointiyhtymän sairaala-apteekista, eikä niitä saada enää lisää. Kuosmasen mukaan keskussairaalan rokotuspisteellä ja terveyskeskuksissa rokotteita on kuitenkin sen verran jäljellä, että jo sovitut rokotusajat saadaan hoidettua. Hoitohenkilökunnalle ei ole säästetty korvamerkittyjä rokotteita.

– Minun tiedossani ei ole, että niitä olisi erikseen jemmattu.

Kansalaiset ovat ottaneet influenssarokotteita tänä vuonna enemmän kuin edellisinä vuosina. THL hankki kuluvan syksyn rokotusohjelmaa varten yhteensä yli 1,8 miljoonaa rokoteannosta. Aikaisempina vuosina niistä on jäänyt käyttämättä noin 200 000 – 300 000 annosta.

Lue seuraavaksi